Ursula von der Leyen: UE vrea să interzică RT, Sputnik și filialele lor

Ursula von der Leyen vrea să prevină „dezinformarea toxică și dăunătoare”. Purtătorul de cuvânt al UE pentru externe, Josep Borrell, vrea să „închidă robinetul manipulării informaționale rusești”. Redactorul șef al RT, Margarita Simonyan, răspunde: „Asta arată cât valorează lăudata democrație a UE”.

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și-a anunțat pe Twitter intenția de a interzice RT , Sputnik și toate filialele din UE.

„Vom interzice mașina media a Kremlinului în UE.

Rusia Today și Sputnik, deținute de stat, și afiliații acestora nu își vor mai putea răspândi minciunile pentru a justifica războiul lui Putin.

Lucrăm la instrumente care să interzică dezinformarea lor toxică și dăunătoare în Europa.”

În alte tweet-uri, ea a anunțat închiderea completă a spațiului aerian al UE pentru avioanele rusești, inclusiv cele private, și un alt pachet de sancțiuni împotriva Belarusului. Șeful UE pentru politică externă Josep Borrell a secundat-o:

„Astăzi facem un pas crucial pentru a opri manipularea informațiilor din Rusia”.

Editorul-șef al RT , Margarita Simonyan, a răspuns de atunci.

„Referitor la interdicția de a difuza RT și Sputnik în UE, declar oficial că nu va fi concediată nicio persoană care a lucrat cu fidelitate pentru noi în nicio țară și continuă să lucreze. Știm să ne conducem afacerile în fața To. să poată opera ilegal. Acești iubitori de libertate ne pregătesc pentru asta de opt ani.“

Cu câteva ore mai devreme, YouTube și Google anunțaseră că vor lua măsuri împotriva RT . Filiala austriacă a Deutsche Telekom, Magenta TV, a eliminat canalul RT din Marea Britanie din oferta sa.

Telegram a anunțat restricția de canale în Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, următoarea declarație a fost făcută ca răspuns la protestele utilizatorilor:

„Numeroși utilizatori ne-au cerut să nu luăm în considerare închiderea fluxurilor Telegram pe durata conflictului, deoarece suntem singura lor sursă de informații.

Pe baza acestor solicitări, am decis să nu luăm în considerare astfel de măsuri. Cu toate acestea, aș dori să vă rog din nou să verificați datele care sunt publicate pe canalele Telegram în această perioadă dificilă și să nu le luați de la sine înțeles.”

Între timp, Margarita Simonyan, redactor-șef al RT , a comentat din nou mai detaliat:

„Visul Europei liberale s-a împlinit. A durat mult să se apropie de RT – atât încercând să-l controleze și restricționând prin OFCom în Marea Britanie, cât și prin calomnii în Franța, prin acuzații de minciuni și dezinformare în timpul alegerilor și prin amestecul în noul canal de limbă germană.

Ei s-au gândit tot timpul cu ce scuză ar putea găsi pentru a scăpa de un concurent inconfortabil cu un public uriaș și milioane de telespectatori odată pentru totdeauna.

Pentru că în trecut ar fi fost incomod – criticii ar fi spus că înăbușau libertatea de exprimare. Acum este scuza perfectă.

Această decizie privind RT nu are NIMIC de-a face cu scopul declarat de a opri operațiunea militară din Ucraina. Sau cred ei că dacă RT nu se difuzează în engleză, franceză sau spaniolă, Putin se va răzgândi cu privire la salvarea populației de limbă rusă a Ucrainei sau la prevenirea expansiunii NATO?

Vă mulțumim, desigur, pentru laudele ridicate ale potențialului nostru geopolitic, dar o astfel de decizie a UE arată cine valorează ce și, mai presus de toate, cât valorează lăudata democrație europeană. Dacă ar fi împotriva războiului, în loc să interzică RT și Sputnik, nu ar pompa arme în Ucraina în primul rând”.