COMISARUL EUROPEAN PENTRU AFACERI INTERNE VINE ÎN ROMÂNIA ÎN CONTEXTUL CRIZEI REFUGIAȚILOR DIN UCRAINA

Sunt mândră de modul în care cetățenii europeni din România dau dovadă de solidaritate

Comisarul european Ylva Johansson, responsabil pentru afaceri interne, va efectua o vizită la Suceava și la Bucureşti, luni, 28 februarie 2022, în contextul crizei refugiaților din Ucraina. Înaltul oficial european se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul afacerilor interne Lucian Bode.

“Sunt mândră de modul în care cetățenii europeni de la granițele Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României dau dovadă de solidaritate față de ucrainenii care vor să scape de acest război îngrozitor”, a declarat, înaintea vizitei, comisarul european responsabil pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

La Suceava, comisarul european va vizita tabăra mobilă de asistență umanitară din zona PTF Siret și va susține declarații de presă la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

La București, înaltul oficial va efectua inclusiv o vizită la Centrul Operațional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, urmată de o conferință de presă.

În cadrul vizitei sale, comisarul va participa și la o masă rotundă cu reprezentanți ai societății civile. Vizita se va concentra pe situația de la granița cu Ucraina.

Amintim că primul transport de ajutoare umanitare pentru Ucraina, colectate împreună cu societatea civilă, a plecat din Bucureşti spre Vama Siret.

Miniştrii de interne din ţările membre UE s-au reunit de urgenţă duminică, la Bruxelles, pentru a organiza primirea ucrainenilor care se refugiază în faţa ofensivei ruse şi pentru a discuta despre acordarea unei protecţii temporare automate acestora. 

Acest regim, instituit ca răspuns la conflictul în fosta Iugoslavie, dar care nu a fost niciodată utilizat, prevede acordarea unei protecţii temporare în caz de aflux masiv al unor persoane strămutate şi măsuri pentru a repartiza între ţări ale UE efortul de primire a acestor refugiaţi.

Franța, care deține președinția Consiliului UE, va acorda prioritate acestui subiect pe agendă.

La ordinul lui Vladimir Putin, Rusia a lansat în zorii zilei de joi, 24 februarie 2022 o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ca urmare, UE a anunțat duminică un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, care prevede, „pentru prima oară în istorie”, finanțarea și livrarea de arme unei țari care este atacată, Ucraina, închiderea spațiului aerian al țărilor UE pentru toate aeronavele din Rusia, inclusiv avioanele private ale oligarhilor și interzicerea publicațiilor Russia Today și Sputnik, considerate „aparatul mediatic al Kremlinului”.

De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat sâmbătă noaptea un acord între Uniunea Europeană, Statele Unite, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada pentru ca anumite bănci din Rusia să fie excluse din sistemul de tranzacții interbancare SWIFT. 

Decizia a fost posibilă după ce mai mulți lideri europeni, dar și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au făcut presiuni ca Germania, Italia, Cipru și Ungaria să renunțe la reticența lor de a decide deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT.

Anterior, UE a decis înghețarea activelor europene ale președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului său de externe, Serghei Lavrov.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu