VARIANTA NOUĂ, VAL CORONA NOU?„Carcatița” mai contagioasă decât toate precedentele

Urmează următorul val Corona până la urmă? Varianta XBB.1.5 se răspândește din America de Nord. Potrivit Mariei van Kerkhove (45 de ani), specialist Corona la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este mai ușor de transmis decât orice altă variantă.

Virusul a fost supranumită „Octopus”. Pentru prima dată, este un virus compus din două variante diferite de omicron.

În SUA, XBB.1.5 a dominat procesul de infecție de la jumătatea lunii decembrie, iar internările în spitale sunt în creștere.

„Caracatița” a fost depistată și în Germania. Experții estimează că ponderea sa în rândul infecțiilor cu corona din prima jumătate a lunii ianuarie va crește la trei până la șase procente.

Încă nu este clar dacă varianta duce la cursuri mai periculoase în caz de infecție. Virologul Luka Cicin-Sain (50 de ani) de la Centrul Helmholtz pentru Cercetarea Infecțiilor recomandă o vaccinare de rapel cu vaccinuri adaptate la Omicron pentru persoanele în vârstă și persoanele cu risc care au avut o infecție sau vaccinare în urmă cu șase luni sau mai mult.

Situația corona din China rămâne tensionată. Ieri, Ministerul Federal de Externe a sfătuit „călătoriile inutile în prezent” în țară.