Casele de asigurări de sănătate: drept special de reziliere în cazul majorării primelor

La începutul anului, multe asigurări legale de sănătate își mențin cota de contribuție stabilă, unele chiar o scad. Dar există și fonduri care cresc cota de contribuție, precum AOK Bayern. În acest caz, asigurații au un drept special de reziliere.

Cel mai mare fond de asigurări de sănătate al companiei, Siemens BKK, a anunțat deja că va începe anul viitor cu o rată de contribuție stabilă. Consiliul de administrație al Barmer a recomandat, de asemenea, o rezoluție corespunzătoare pentru ședința consiliului. Cotele de contribuție nu vor fi majorate în 2022. Numărul unu și numărul trei dintre companiile de asigurări la nivel național, Techniker Krankenkasse și DAK, vor rămâne, de asemenea, la cota de contribuție neschimbată și nu vor fi mai scumpe în 2022.

De ce asigurările de sănătate nu își măresc contribuțiile

Există două motive pentru care marile companii de asigurări de sănătate pot începe noul an cu cote stabile de contribuție, în ciuda cheltuielilor mari datorate Corona: Cheltuielile pentru tratamentul bolnavilor de Covid sunt considerabile. Dar pentru că multe operațiuni previzibile au fost și sunt amânate, costurile asociate cu aceste operațiuni nu sunt suportate.

În plus, cu puțin timp înainte de sfârșitul anului, guvernul federal a adăugat alte șapte miliarde la 21 de miliarde de euro, pe care cuferele ar trebui să le primească oricum sub formă de subvenție fiscală. Acest lucru este pentru a respecta promisiunea că totalul tuturor contribuțiilor la asigurările sociale, adică sănătate, pensii, îngrijire pe termen lung și asigurări de șomaj, nu va depăși 40 la sută.

Unii asigurători scad contribuția, alții o măresc

De exemplu, BKK Gildemeister Seidensticker, Continentale și Bertelsmann BKK își reduc contribuțiile în noul an. Asigurarea de sănătate hkk din Bremen are încă cele mai mici contribuții. În anul viitor, contribuția la această asigurare de sănătate va crește de la 0,39 la sută anul acesta la 0,69 la sută în 2022.

Când este posibilă schimbarea companiei de asigurări de sănătate

Oricine este nemulțumit de casa sa de asigurări de sănătate și este membru de cel puțin douăsprezece luni poate căuta unul nou în orice moment. Spre deosebire de asigurările private, fiecare companie de asigurări de sănătate obligatorie trebuie să accepte pe toți cei care fac obiectul asigurării obligatorii, indiferent de vârstă sau de boli anterioare.

Dacă un fond ridică contribuția la sfârșitul anului, chiar și cei care nu au fost acolo de douăsprezece luni au un drept special de reziliere – se aplică până la sfârșitul lunii ianuarie. Acum este foarte ușor să treceți de la o asigurare legală de sănătate la alta, spune Arne Weinberg de la Centrul pentru consumatori din Renania de Nord-Westfalia.

Cum funcționează schimbarea asigurării de sănătate

Acum este cazul că nu mai trimiteți o scrisoare de încetare către vechea casă de asigurări de sănătate, ci contactați imediat noua companie de asigurări de sănătate dorită. Aceasta informează casa anterioară de asigurări de sănătate în procedura de notificare electronică că persoana asigurată dorește acum să fie membru al noii case de asigurări de sănătate.

Majoritatea prestațiilor sunt identice cu asigurările legale de sănătate. Există însă diferențe în ceea ce privește așa-numitele servicii statutare sau în serviciu care, în opinia centrelor de consiliere pentru consumatori, fac să se verifice mai întâi dacă o modificare este cu adevărat utilă.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu