Taxa Radio-TV: GEZ este în instanță – se așteaptă o decizie de referință

Serviciul public de radiodifuziune (ÖRR) din Germania se află din nou în centrul unor dispute juridice. De data aceasta, Curtea Administrativă Federală (BVerwG) din Leipzig se ocupă de o plângere. O femeie refuză să plătească taxa rafio-tv și a introdus un recurs în urma unei decizii nefavorabile a Tribunalului administrativ bavarez (BayVerwGH).

Primul motiv principal al reclamantului pentru a contesta taxele de radiodifuziune se referă la clasificarea constituțională financiară a taxei de radiodifuziune. Reclamantul susține că taxa radio-tv este “în realitate un impozit”.

Diferența decisivă dintre un impozit și o taxă este că un impozit este perceput fără un serviciu specific în schimb, în timp ce o taxă necesită un serviciu specific în schimb.

Reclamantul susține că persoanele obligate la plata contribuției nu au posibilitatea de a primi o contraprestație în sensul legislației fiscale. Aceasta ar însemna că taxa de licență este un impozit, dar că statele federale nu au competența legislativă de a o percepe.

În cazul în care acest argument este susținut, taxa de licență ar fi neconstituțională din motive formale. Acest argument al reclamantului va fi examinat acum de Curtea Administrativă Federală.

Cum pot fi scutit de Taxa Radio-TV?

Pentru a fi scutit de taxa radio-TV în Germania, trebuie să îndeplinești anumite criterii specifice. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

1. Verifică Eligibilitatea

Există anumite condiții care permit scutirea de la plata taxei radio-TV. Principalele categorii de persoane eligibile includ:

  • Persoanele cu handicap grav: Cei cu un certificat de handicap grav marcâd “RF”.
  • Studenți și ucenici: Dacă locuiesc în internate studențești sau în cazărmi.
  • Beneficiarii unor ajutoare sociale sau alocații: Inclusiv cei care primesc ajutor social, ajutor de șomaj, sau asistență pentru locuință.

2. Obține Documentele Necesare

Va trebui să prezinți documente justificative care să dovedească eligibilitatea ta. Acestea pot include:

  • Certificat de handicap
  • Confirmarea beneficierii de ajutoare sociale
  • Documente de la instituția de învățământ

3. Completează Formularul de Cerere

Descarcă și completează formularul de cerere pentru scutirea de la taxa radio-TV. Acesta poate fi găsit pe site-ul oficial al ARD ZDF Deutschlandradio Beitragsservice.

4. Trimite Cererea

Trimite formularul completat împreună cu documentele justificative la adresa:

ARD ZDF Deutschlandradio Beitragsservice
Freimersdorfer Weg 6
50829 Köln, Germania

5. Așteaptă Răspunsul

După ce ai trimis cererea, Beitragsservice îți va confirma primirea cererii și îți va comunica decizia. Procedura poate dura câteva săptămâni, așa că fii pregătit pentru un anumit timp de așteptare.

Concluzie

Dacă crezi că te încadrezi în una dintre categoriile eligibile pentru scutire, este important să urmezi acești pași și să furnizezi toate documentele necesare. În caz de incertitudini, poți contacta direct serviciul de contribuții ARD ZDF pentru îndrumări suplimentare.

Al doilea motiv principal al reclamantului se referă la orientarea conținutului ÖRR. Reclamantul susține că există un “eșec structural general al radiodifuziunii publice” din cauza “lipsei de diversitate a opiniilor”.

Această acuzație este deosebit de explozivă, deoarece ÖRR din Germania are mandatul de a garanta o informare echilibrată și diversă.

Reclamantul susține că instanțele administrative ar fi trebuit să facă constatări cu privire la această acuzație ca parte a obligației lor oficiale de anchetă. Această sarcină “nu ar trebui să fie lăsată pe seama organismelor de supraveghere și control ale ÖRR (cum ar fi consiliile de radiodifuziune și ombudsmanii)”.

Posibilitatea de a apela la aceste organisme cu plângeri “este irelevantă, deoarece garanția recursului legal în conformitate cu Legea fundamentală germană impune controlul judiciar”, potrivit reclamantului.

Reclamantul a pierdut în fața Tribunalului administrativ din München în primă instanță și în fața Tribunalului administrativ bavarez în a doua instanță.

De asemenea, Tribunalul administrativ bavarez nu a mai admis un recurs. În prezent, Curtea Administrativă Federală a ridicat acest blocaj al recursului și a admis recursul. Decizia Curții Administrative Federale de a admite recursul se bazează pe faptul că acest caz este de “importanță fundamentală”.

Viitoarele proceduri în fața Curții Administrative Federale din Leipzig se anunță a fi interesante. În special, va trebui să se clarifice dacă organismele de autoguvernare ale radiodifuzorului public sunt suficiente în cazul plângerilor legate de conținut sau dacă, în astfel de cazuri, contribuabilii trebuie să poată merge în instanță.

Decizia ar putea avea consecințe profunde asupra structurii și finanțării radiodifuziunii publice din Germania. În cazul în care instanțele vor ajunge la concluzia că taxa de licență este de fapt o taxă sau că ÖRR nu reușește să ofere conținut, ar putea fi necesare reforme fundamentale.

Decizia Curții Administrative Federale ar putea crea un precedent și ar putea relansa dezbaterea privind viitorul televiziunii publice din Germania. Cu toate acestea, rămâne de văzut cum vor decide cei mai înalți judecători administrativi germani de la Leipzig și ce consecințe va avea această decizie asupra obligației de a plăti contribuții și asupra orientării conținutului ÖRR. Vom continua să vă informăm.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu