Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Austria se vaită ca nu pot merge la reuniunea NATO !

România blochează, participarea Austriei la reuniuni ale NATO, transmite sâmbătă presa austriaca. Doi ofiţeri ai armatei austriece aşteaptă de săptămâni acreditarea pe lângă Alianţă. Accesul lor ar fi întârziat de România, care ar fi solicitat un timp de gândire. 

Mai bine Tăcem decât sa mințim ca Austriecii!

Delegația României la NATO nu a dorit să comenteze pe această temă. Într-o declarație, un purtător de cuvânt al NATO a subliniat stima Austriei ca partener de lungă durată și a declarat: “Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice problemă bilaterală care ar putea afecta activitatea ofițerilor austrieci din posturile NATO”.

Ministerul de Externe de la Viena a declarat sâmbătă pentru APA că România a solicitat mai mult timp, respectiv o prelungire a perioadei de tăcere până la jumătatea lunii octombrie, pentru a lua o decizie privind detașarea voluntară a doi ofițeri din cadrul Forțelor Armate austriece la sediul NATO. Detașarea voluntară ar trebui să fie aprobată de toți cei 31 de aliați NATO. “Nu a fost stabilită o legătură cu chestiunea aderării la Schengen”, a mai spus Ministerul de Externe. Ministerul de Externe, în coordonare cu Ministerul Apărării, a fost în schimburi strânse cu România pentru a face posibilă o aprobare rapidă.

În cazul de față, Ministerul Apărării “a contactat birourile NATO relevante prin reprezentanța militară de la Bruxelles”, a declarat Michael Bauer, purtător de cuvânt al forțelor armate austriece. În plus, se menține un contact strâns cu Ministerul de Externe și cu Cancelaria Federală.

In 2016 si Turcia a blocat Austria

Deși Austria nu este membră a NATO, este ancorată în Alianță prin intermediul “Parteneriatului pentru pace” și al operațiunilor conduse de NATO cu mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU. Participarea Austriei la reuniunile NATO a fost deja blocată de Turcia timp de mai mulți ani, începând din 2016. Contextul de atunci a fost veto-ul austriac asupra negocierilor de aderare a Ankarei la UE. În 2018, ministrul de externe de atunci, Karin Kneissl (FPÖ), a reușit să convingă Ankara să pună capăt părții civile a blocadei. Abia în 2022, Ministerul de Externe de la Viena a confirmat că cooperarea dintre Austria și NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace a fost din nou posibilă în întreaga sa amploare.