Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Magazinul online nu poate prestabili livrarea expresă taxabilă

Într-un magazin online, opțiunea mai scumpă “livrare expres” era deja presetată. Este acest lucru irelevant, deoarece clienții pot renunța la livrarea expresă cu un clic sau a fost încălcată legislația privind protecția consumatorilor? Această întrebare a trebuit să fie examinată de Tribunalul Regional din Freiburg după ce vzbv a depus o plângere împotriva magazinului online “Pearl”.

În cazul în care clienții trebuie să renunțe în mod activ la livrarea expresă, deoarece aceasta este deja prestabilită, acest lucru încalcă legislația privind concurența și protecția consumatorilor. Aceasta este ceea ce a decis Tribunalul Regional (LG) din Freiburg împotriva firmei de vânzare prin corespondență online Pearl, după ce Federația organizațiilor germane de consumatori (vzbz) a intentat un proces (hotărârea din 16 iunie 2023, ref. 12 O 57/22).

Presetare asociată cu suprataxarea prețului

În magazinul online, Pearl a oferit servicii de transport expres pentru o gamă selectată de produse, pe lângă transportul standard – cu o suprataxă de un euro. În principiu, acest lucru nu este neobișnuit, la urma urmei, un număr mare de magazine online oferă în prezent clienților lor opțiunea de a alege un transport mai rapid pentru o taxă suplimentară. Mai ales în vremurile Amazon Prime, este important ca întreprinderile să poată oferi cea mai rapidă livrare posibilă, astfel încât clienții să nu se orienteze către companii concurente care pot garanta livrarea la doar o zi după comanda online.

La Pearl, însă, opțiunea de livrare expresă era deja prestabilită printr-o cruce în căsuța corespunzătoare. Dacă nu doreați livrarea expresă, trebuia să faceți clic în mod activ pentru a renunța la setarea implicită (opt-out). Acest lucru a fost un ghimpe în coasta vzbv. Prin urmare, asociația a intentat o acțiune în justiție la Tribunalul Regional din Freiburg.

Cu succes, tribunalul din Freiburg a dat dreptate asociației reclamante și a dispus ca Peals să înceteze și să renunțe la această formă de design. Pearl a încălcat §§ 8 alin. 1 p. 1, 3 alin. 1, 3a din Legea privind concurența neloială (UWG) coroborat cu § 312a alin. 3 din Codul civil german (BGB). § 312a alin. 3 din Codul civil german (BGB). În conformitate cu teza 2 a acestuia din urmă, un comerciant nu poate încheia un acord de plată pentru un serviciu suplimentar în cadrul tranzacțiilor comerciale electronice prin intermediul unei setări implicite.

Comerciantul online a susținut că acesta nu era un serviciu suplimentar, ci o parte a serviciului principal. În principiu, anumite articole au fost trimise prin curierat rapid. În plus, articolul 312a din Codul civil german (BGB) nu se aplica, deoarece procedura era transparentă și consumatorul nu a fost obligat să plătească o taxă suplimentară fără să-și dea seama.

Transportul expres nu constituie un serviciu principal

Cu toate acestea, Tribunalul Regional din Freiburg a avut o opinie diferită. Livrarea expresă oferită de Pearl a fost un astfel de serviciu suplimentar. Serviciul principal includea doar livrarea standard. Aceasta deoarece consumatorii trebuiau să plătească doar prețul anunțat al bunurilor (prețul de achiziție, inclusiv transportul standard) pentru transportul standard. În cazul livrării exprese, costul ar fi fost cu mult mai mare decât cel anunțat.

Faptul că livrarea expres nu face parte din serviciul principal reiese și din alegerea cuvintelor din oferta de pe pagina online. Pearl a descris produsele în cauză ca fiind “pregătite pentru livrare expresă” și a oferit livrarea expresă pentru o “suprataxă expresă”.

De asemenea, era irelevant dacă oferta era altfel transparentă – la urma urmei, formularea din § 312a BGB era clară. Cu toate acestea, oricum nu era cazul în acest caz, după cum au constatat ulterior judecătorii din Freiburg. Prețul produsului a fost indicat ca fiind prețul produselor, inclusiv transportul standard, ceea ce era imediat evident. Suprataxa pentru transportul expres, care trebuia să facă parte din serviciul principal, nu a fost menționată aici, ci a fost adăugată la sfârșit. Consumatorii puteau trece cu ușurință cu vederea acest lucru datorită prezentării.

Recurs în fața Tribunalului regional superior din Karlsruhe

Hotărârea Tribunalului Regional din Freiburg a fost deja emisă la 16 iunie 2023 și a devenit publică printr-o comunicare a vzbv. Cu toate acestea, ultimul cuvânt în această chestiune nu a fost încă spus, deoarece Pearl nu a vrut să se mulțumească cu hotărârea. Compania de vânzare prin corespondență online a făcut apel la Tribunalul Regional Superior din Karlsruhe (cauza nr. 14 U 134/23). Rămâne, prin urmare, de văzut cum va trata Pearl opțiunea de comandă cu livrare expresă în viitor.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu