După disputa Schengen: Cancelarul Nehammer îl invită pe președintele Bulgariei la Concertul de Anul Nou

Cancelarul federal Karl Nehammer va primi un invitat deosebit la Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena: Președintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a acceptat invitația – în ciuda respingerii ferme de către Austria a aderării țării sale la Schengen.

În mijlocul dezbaterii privind vetoul Schengen al Austriei, cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) l-a invitat pe președintele bulgar Rumen Radev la concertul de Anul Nou și a discutat probleme de actualitate. „Împreună dorim să lucrăm strâns împreună pentru a consolida protecția UE la frontierele externe și pentru a reduce migrația neregulamentară în Europa”, a declarat Nehammer după întâlnirea de astăzi. Nehammer vrea să viziteze granița bulgaro-turcă pe 23 ianuarie.

Nehammer și Radew au convenit că ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) ar trebui să fie prezent și în timpul vizitei la frontieră pentru a obține o imagine comună a situației la fața locului și pentru a discuta măsurile necesare pentru a consolida protecția frontierei.

Nehammer pune accent pe unitate

„Suntem de acord că este nevoie de mult mai mult sprijin din partea UE pentru protecția frontierelor externe ale Bulgariei”, a declarat Nehammer, citat de biroul său. „Pe de o parte, este vorba despre finanțarea europeană a sistemelor de garduri armate între Bulgaria și Turcia. Pe de altă parte, o creștere a capacităților Frontex în această regiune.”

Potrivit lui Nehammer, resursele existente ale organizației UE de protecție a frontierelor Frontex din Bulgaria sunt departe de a fi suficiente. „Austria își va face partea și a reușit deja ca în februarie să aibă loc un summit special al șefilor de guvern din UE pe problema migrației la Bruxelles”.

Radew a criticat vetoul Schengen al Austriei

La summitul UE de la mijlocul lunii decembrie, Nehammer a făcut furori cu propunerea sa de a ridica garduri la granița UE. Nehammer și Radew au subliniat că protecția efectivă a frontierelor externe ale UE este esențială pentru combaterea migrației ilegale și este responsabilitatea comună a tuturor statelor membre ale Uniunii.

Radew este citat că afirmă că acest lucru necesită o cooperare și mai strânsă între statele membre și sprijin tehnic și financiar din partea UE. Președintele a reamintit, de asemenea, că Bulgaria a făcut deja investiții semnificative în protejarea frontierelor sale, ceea ce a fost confirmat de inspecțiile la frontierele externe ale UE.

Radev declarase deja pe marginea summitului UE din decembrie că Bulgaria este „foarte motivată” să-și protejeze frontierele. La acea vreme, el a criticat vetoul Schengen al Austriei ca fiind motivat de politica internă. El este convins că majoritatea migranților nu vin prin Bulgaria.

Cancelarul austriac urmează să efectueze o vizită în Bulgaria pe 23 ianuarie pentru a se familiariza cu măsurile pe care țara le-a luat pentru protejarea granițelor UE.

Securitatea frontierelor externe ale UE este un angajament împărtășit de toate statele membre și este cheia pentru combaterea migrației ilegale, au subliniat președintele bulgar Rumen Radev și cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, la o întâlnire la Viena.

Reamintim că Austria a blocat aderarea României și a Bulgariei la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI desfășurat la Bruxelles.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu