Bild von Dim Hou auf Pixabay

Majoritatea tinerilor nu se simt reprezentați de Parlamentul European

Alegerile europene se apropie, dar ce legătură are asta cu mine? O întrebare pe care și-o pun mulți tineri din Europa. Potrivit unui sondaj recent, mai puțin de o cincime din șase țări ale UE se simt reprezentate în mod adecvat de Parlamentul European. În medie, în toate țările, doar 17 % au declarat că interesele lor sunt “puternic sau foarte puternic” reflectate acolo.

Acesta este rezultatul studiului “Young Europe” comandat de Fundația TUI și prezentat marți.

În 2019, când a avut loc ultima alegere a Parlamentului UE, un total de 21% din cele șase țări intervievate au declarat că se simt deosebit de bine reprezentate de Parlamentul European – cu patru puncte procentuale mai mult decât în 2024. Acest lucru este valabil și pentru Germania. Acolo, doar 19 % dintre respondenți au declarat că se simt deosebit de bine reprezentați de Parlamentul UE. Un nou parlament va fi ales în UE între 6 și 9 iunie. Potrivit studiului, doar câțiva respondenți (17 %) percep parlamentele din propria țară ca reprezentându-le interesele.

Institutul de sondare a opiniei publice Yougov a intervievat aproape 6.000 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani în luna martie a acestui an. Cele șase țări participante au fost Germania, Franța, Spania, Italia, Grecia și Polonia. În general, sondajul s-a axat pe atitudinile și legăturile tinerilor cu Europa – inclusiv în perspectiva viitoarelor alegeri. Potrivit autorilor, aceștia presupun că grupul de participanți reprezintă aproximativ 70-80% din totalul tinerilor din UE.

Concluzia este că sondajul nu arată o respingere a Uniunii Europene. Mai mult de jumătate dintre participanți (54%) consideră că apartenența țării lor la UE este “un lucru bun”. Doar în Polonia (50%) și în Grecia (47%) tinerii au o părere mai negativă decât în alte țări. Germania are cel mai ridicat nivel de aprobare, cu 65%. În general, se conturează o imagine diferențiată, subliniază politologul Thorsten Faas. “Nu există alb și negru”. Valorile de bază, precum libertatea de exprimare, libertatea presei și participarea politică, au fost percepute ca puncte forte ale UE. Unul dintre punctele slabe ale respondenților este faptul că aceștia consideră că UE are puțină putere în lume.

În timp ce 68% dintre respondenți consideră că alegerile din propria țară sunt importante, doar 58% spun același lucru despre alegerile europene. Realizatorii studiului consideră “îngrijorătoare” constatarea potrivit căreia doar mai mult de jumătate (56%) consideră că alegerile din țara lor sunt corecte. În general, trei sferturi dintre participanți consideră că votul este o datorie civică. De asemenea, majoritatea (68) percep alegerile ca fiind un mijloc eficient de a schimba lucrurile. “Nu avem o generație antidemocratică”, rezumă expertul Faas.

Este surprinzător faptul că aproape jumătate dintre tineri (49%) refuză să voteze de la vârsta de 16 ani. Germania este o excepție, cu 56% în favoarea acestui lucru. Acolo, tinerii cu vârsta de 16 ani și peste vor putea vota pentru prima dată la alegerile europene din iunie. În Spania și Grecia, respingerea vârstei de vot mai devreme este cea mai mare, cu 60 și, respectiv, 57%. Cu toate acestea, respondenții de acolo au declarat, de asemenea, că nu se simt suficient de pregătiți pentru vot la școală.

Una dintre nemulțumirile pe care le percep tinerii este comportamentul antidemocratic. Puțin mai puțin de jumătate, 49%, observă acest lucru în propria lor țară. În Grecia este chiar mai mult de două treimi (67), iar în Germania 55 la sută. Aproximativ doi din cinci respondenți (42) consideră că democrația în țara lor este cel puțin parțial în pericol.

Pentru cei intervievați, cea mai presantă problemă la nivel european este, în prezent, problema migrației. Spre deosebire de anii precedenți, aceasta plasează criza climatică pe locul al doilea, la mare distanță. De asemenea, aproximativ o treime dintre respondenți s-au arătat critici față de migrație.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu