Medic român din Franța, condamnat după ce a agresat pacienții. Zeci de victime cu vârsta cuprinsă între 13 și 87 de ani: „Am practicat cu profesionalism”

Faptele datează din anul 2019, în perioada ianuarie – noiembrie, după ce acest medic, de naționalitate română, s-a instalat pe cont propriu în acest orășel din Franța. Un total de 22 de plângeri au fost depuse împotriva acestui român de 48 de ani pentru abuz sexual, cel mai adesea pentru atingerea pieptului pacienților.

Victime cu vârsta cuprinsă între 13 și 87 de ani

Prima plângere depusă la jandarmeria Cancale datează din noiembrie 2019. Victima, în vârstă de 87 de ani la momentul faptelor, le-a evocat anchetatorilor „mângâieri pe piept”„Mi-a dat săruturi mari pe piept”, adaugă președintele instanței citind mărturia victimei. Anchetatorii vor face apoi legătura cu două rapoarte anterioare pe numele medicului român care a început să lucreze în Franța în anul 2017.

Jandarmii au contactat peste 200 de pacienți ai acestui medic român, cu vârste cuprinse între 13 și 87 de ani. După ore întregi de audieri, 27 de femei au denunțat atingerea nepotrivită. 81 de pacienți au susținut că și-au schimbat doctorii după o consultație la medicul român. În declarațiile lor, reclamanții explică că medicul le cere „sistematic” să-și scoată sutienul, „le mângâie pieptul”„le apucă de sâni”.

„Întotdeauna am practicat cu profesionalism și respect”

În timpul audierii, mărturiile se succed și unele paciente menționează chiar palpații în timpul fiecărei întâlniri medicale din cabinet, uneori la două luni, deși îi spun medicului că sunt deja urmărite în cadrul programărilor ginecologice. „Îmi este greu de înțeles”, spune judecătorul. Pentru fiecare dintre acuzații, medicul caută să explice acest gest obișnuit, întotdeauna cu scop preventiv, asigură el. „Întotdeauna am practicat cu profesionalism și respect”.

În sala de judecată, foștii pacienți vorbesc la câțiva metri de inculpat. Chiar și atunci când veneau pentru dureri de gât sau probleme de spate, medicul le ruga să-și desfacă sutienele pentru a face o „palpare a sânilor”. Este cazul unei femei de 64 de ani, examinată pentru probleme la genunchi. „I-am simțit penisul. Mi-am spus, nu se poate, se freacă de mine!”

„Vin pentru o problemă la genunchi, se trezesc dezbrăcate!”

La rândul său, medicul român respinge toate aceste acuzații. „Palpațiile sunt acte medicale”, se justifică el în instanță, evocând chiar „neînțelegeri”„interpretare greșită” a acestor gesturi, care enervează părțile civile. „Nu trebuie să luăm femeile drept idioate”, spune procurorul adjunct. „Vin pentru o problemă la genunchi, se trezesc dezbrăcate!” 

Medicul român a fost condamnat la patru ani de închisoare precum și interzicerea definitivă a exercitării medicinei și a unei activități legate de minori. Numele său este înregistrat și în FIJAIS (dosarul autorilor de infracțiuni sexuale). I s-a interzis să apară în Ille-et-Vilaine timp de cinci ani după ce va executa pedeapsa cu închisoarea.

stiridiaspora.ro