Tribunalul american anulează aprobarea pilulelor de avort Mifepriston 

Un judecător federal din Texas a anulat aprobarea acordată în urmă cu mai bine de 20 de ani pentru pilula avortului mifepristona în SUA. Guvernul american a reacționat cu indignare și a anunțat că va face apel. Disputa juridică asupra medicamentului are o importanță enormă în lupta pentru dreptul la avort în SUA.

În statul american Texas, o instanță federală a suspendat aprobarea medicamentului pentru avorturi mifepristona pentru toate Statele Unite. Instanța a confirmat procesul intentat de activiștii anti-avort. Judecătorul federal districtual Matthew Kacsmaryk a susținut că FDA a făcut greșeli grave atunci când a aprobat medicamentul în urmă cu 23 de ani și nu a luat în considerare suficient de mult riscurile. Totodată, el a explicat că decizia va intra în vigoare abia peste o săptămână, pentru a da timp autorităților federale să facă un eventual recurs.

Decizia va fi probabil un caz pentru Curtea Supremă a SUA

Decizia a fost întâmpinată cu critici dure din partea guvernului american. Procurorul general Merrick Garland a anunțat imediat un recurs. Vicepreședintele Kamala Harris a declarat că hotărârea amenință drepturile femeilor din întreaga țară.

Președintele american Joe Biden a declarat că instanța “s-a substituit judecății FDA, agenția specializată care aprobă medicamentele”. Dacă hotărârea va rămâne valabilă, “nu va mai exista practic niciun medicament aprobat de FDA care să fie la adăpost de astfel de atacuri politice și ideologice”.

Imediat după decizia din Texas, un judecător din Washington a decis, de asemenea, că aprobarea pilulei abortive nu poate fi retrasă în 17 state, potrivit agenției de presă AFP. Se așteaptă acum ca o decizie să fie luată în cele din urmă de Curtea Supremă de la Washington.

Pilula de avort foarte frecventă și aprobată de 25 de ani

Mifepristona este folosită în mai mult de unul din două avorturi în SUA. Potrivit US Food and Drug Administration, medicamentul a fost folosit de peste 5,6 milioane de femei în ultimii 23 de ani. Dacă medicamentul și-ar pierde acum aprobarea din anul 2000, acest lucru s-ar aplica și în statele în care avortul este permis. Mai mult de jumătate din avorturile din SUA sunt efectuate cu medicamente.

Hotărârea din Texas este considerată cea mai importantă decizie în lupta pentru dreptul la avort în SUA de când Curtea Supremă a anulat dreptul la avort la nivel național printr-o decizie istorică în iunie.

Die Tabletten zum Schwangerschaftsabbruch wurden erstmals 1998 in Großbritannien und Schweden zugelassen, 1999 dann in Deutschland und 2000 in den USA und weiteren Ländern. Der Handelsname des Medikaments ist Mifegyne.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu