Primele pastile anti-îmbătrânire pot ajunge pe rafturi în 2028

Pastilele care pot ajuta o persoană să inverseze efectele îmbătrânirii ar putea ajunge pe piață în următorii cinci ani, potrivit unui expert.

Sam Altman, în vârstă de 37 de ani, a dezvăluit că a finanțat startup-ul biotehnologic Retro BioScience în valoare de 180 de milioane de dolari luna trecută. El este ultimul dintr-un lung șir de  miliardari din Silicon Valley care și-au aruncat bogăția considerabilă în spatele științei îmbătrânirii. 

Se spune că Jeff Bezos (stanga) de la Amazon a investit 3 miliarde de dolari în startup-ul de prelungire a vieții Altos Labs . Cofondatorul PayPal, Peter Thiel (dreapta), a investit în Methuselah Foundation, care are scopul de a face din „90 the new 50”.

Cu toate aceste resurse folosite pentru vindecarea îmbătrânirii, Andrew Steele, autorul cărții din 2020 „Fără vârstă: noua știință a îmbătrânirii fără a îmbătrâni”, consideră că pastilele pentru prevenirea îmbătrânirii pot fi pe rafturile farmaciilor în termen de cinci ani.

El subliniază medicamentele existente –  cum ar fi metforminul comprimat pentru diabet – care ar putea fi readaptate ca tratamente anti-îmbătrânire în „termen foarte, foarte apropiat”.

Sam Altman (stânga), fondatorul creatorului ChatGPT OpenAI, a investit într-o biotehnologie de extindere a vieții. Fondatorul Amazon Jeff Bezos a finanțat Atlos Labs și cercetările sale privind prelungirea vieții pentru 3 miliarde de dolari

Steele a spus: „Cu acești miliardari, sunt sigur că unii dintre ei o fac doar pentru câștig personal – au toți acești bani și nu-i pot cheltui într-o singură viață umană.

„Dar… dacă ești un investitor priceput, poți vedea că medicamentele anti-îmbătrânire reprezintă o oportunitate de afaceri uriașă, deoarece piața potențială este fiecare om viu.

„Cred că va fi cea mai mare revoluție în medicină de la descoperirea antibioticelor – și, ca om de afaceri priceput, vrei să fii în vârful acelei revoluții.”

Deși îmbătrânirea nu ucide direct oamenii, persoanele în vârstă sunt expuse riscului de multe boli mortale, cum ar fi Alzheimer, boli de inimă și cancer. 

Aproximativ 100.000 de oameni mor din cauza bolilor legate de vârstă în fiecare zi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. 

Domnul Steele spune: „Îmbătrânirea este cea mai mare provocare umanitară din toate timpurile.

Există „20 până la 30” de companii care dezvoltă noi medicamente cunoscute sub numele de „senolitice” care ucid celulele îmbătrânite din organism, a explicat el.

La șoareci, aceste medicamente fac ca animalele în vârstă să devină vii și sănătoase brusc.

„Multe dintre aceste medicamente sunt medicamente pe care deja le înțelegem și le folosim în scopuri diferite, așa că nu trebuie să dezvoltăm noi medicamente”, a spus domnul Steele.

Un exemplu de tratament senolitic este combinația de datasinib, folosit pentru chimioterapie, și quercetină, o moleculă găsită în fructe și legume.

Folosite împreună, ele îndepărtează celulele îmbătrânite „senescente” responsabile pentru multe dintre problemele asociate cu îmbătrânirea. 

Un alt medicament general potențial anti-îmbătrânire este metformina. Aprobat pentru prima dată în 1994 pentru diabetul de tip 2, medicamentul s-a arătat promițător pentru extinderea duratei de viață prin îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge.

„Unele dintre aceste companii încearcă să dezvolte medicamente noi și mai eficiente, care ar putea face același lucru mai bine”, a spus autorul. 

„Acesta este genul de lucruri care sunt foarte, foarte aproape de realizarea clinică. Și aș fi șocat dacă peste cinci ani nu avem niște senolitici în clinică.

— Probabil că nu va fi pentru îmbătrânire la început. Va fi pentru o anumită boală – și poate în 10 ani, îl vom folosi pentru îmbătrânire.

„Aceste lucruri sunt pe termen foarte, foarte apropiat”.

Investiția lui Jeff Bezos în Altos Labs – cea mai mare companie de biotehnologie lansată din toate timpurile – este o posibilitate mai lungă, crede Steele.

Când a fost anunțat Altos Labs, Elon Musk a glumit pe Twitter despre mogulul Amazon: „Dacă nu funcționează, va da în judecată moartea!”

Odată cu lansarea laboratoarelor în America și Cambridge, compania are reputația de a plăti oamenilor de știință braconați din cele mai mari universități din lume salarii de până la un milion de dolari pe an.

Steele spune că, în mod realist, tratamentele pe care probabil că le vom vedea pe termen scurt vor extinde „durata de sănătate” prin tratarea bolilor legate de vârstă – întârzierea apariției unor probleme precum demența.

Dr. Cathy Slack, biolog de la Universitatea din Aston, Marea Britanie, este de acord, spunând DailyMail.com : „Scopul este de a crește numărul de ani de viață sănătoasă, mai degrabă decât de a prelungi perioada târzie a vieții de sănătate precară”.

Ea a spus că acum există „multe” studii publicate care arată că schimbările genetice sau de mediu pot prelungi o durată de viață sănătoasă.

Ea spune: „Multe dintre sistemele biologice despre care s-a demonstrat că joacă un rol în îmbătrânirea sănătoasă la aceste modele animale sunt prezente și la oameni și îndeplinesc funcții similare – așa că există toate motivele să credem că aceleași procese au un impact asupra îmbătrânirii umane. .

„Scopul final este să încercăm și să manipulăm aceste sisteme în timpul îmbătrânirii umane pentru a menține sănătatea și calitatea vieții”.

Dr. Slack consideră că este posibil ca tratamentele de succes să fie o combinație de medicamente și schimbări ale stilului de viață – și să analizeze holistic toate bolile care afectează oamenii mai târziu în viață.

Ea spune: „Din punct de vedere istoric, am privit diferitele boli asociate cu vârsta înaintată ca entități distincte – așa că cercetarea tinde să se concentreze pe fiecare, mai degrabă decât să le analizeze mai holistic împreună, ca o consecință directă a îmbătrânirii biologice.

„Știm deja că există schimbări în stilul de viață care vor ajuta la menținerea mai multor aspecte ale sănătății în timpul îmbătrânirii.

— Exercițiu, de exemplu. Dar suplimentarea cu medicamente care vizează parametrii fiziologici multipli ai îmbătrânirii ar putea avea un impact uriaș asupra calității vieții adulților în vârstă.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu