light love garden winter
Photo by RDNE Stock project on Pexels.com

ESTE COPILUL DIN BURTICA DEJA UN OM?

Este greu de crezut, dar chestiunile juridice nu încep doar cu nașterea unei ființe umane. Chiar și în timp ce urmașul se află încă în burtica mamei, apar primele întrebări juridice.
Poate părea ciudat, dar este de fapt logic, având în vedere că embrionul este o ființă vie.

Ce este o ființă umană? În ce moment se poate numi “ceva” sau “cineva” ființă umană?

Asculta textul!

Nu este chiar atât de ușor de răspuns. Mai ales din punct de vedere juridic, trebuie făcută o distincție între dreptul civil și dreptul penal.

În dreptul civil, în conformitate cu § 1 din Codul civil german (BGB), a fi o ființă umană începe doar odată cu împlinirea nașterii, și anume desprinderea completă a nou-născutului de mama sa. Din acest moment, mica ființă umană are capacitate juridică,
dar nu încă – și aceasta este o diferență juridică majoră – capabilă din punct de vedere juridic.

În dreptul penal, pe de altă parte, a fi om începe în momentul în care apar contracțiile de deschidere. Diferența este justificată de faptul că în dreptul penal copilul trebuie protejat de eventualele pericole în timpul procesului de naștere.
Această diferență mică, dar subtilă, îi poate pune pe medici, în special, în situații extrem de riscante, așa cum s-a întâmplat, de exemplu cu doi ginecologi.

În 2010, aceștia au ajutat o viitoare mama sa nască prin cezariană gemeni. Deoarece unul dintre copii a avut leziuni cerebrale, ei au decis ca mama să nască unul dintre ei, iar celălalt să îl avorteze. Un avort la termen din punctul lor de vedere, medicii plănuiau un avort tardiv. Judecătorii penali de la Tribunalul Regional din Berlin au avut o opinie diferită și i-au condamnat pe medici pentru omor prin imprudență în comun (hotărârea din 19.11.2010, dosar nr. 532 Ks 7/16).

Motivul? Un avort la termen nu mai există dacă contracțiile de deschidere au început deja. Deoarece atunci copilul este o ființă umană și uciderea lui nu mai este un avort ci un omor prin imprudență. Înainte de începerea travaliului, medicii ar fi trebui să decidă pașii de avort. Legea trebuie sa stabilească o limita undeva de timp.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu