Hotărârea CEJ: tarifele Telekom și Vodafone încalcă legea europeana

Eșec pentru Telekom și Vodafone: Conform unei hotărâri a Curții Europene de Justiție, așa-numitele „tarife de rating zero” ale furnizorilor încalcă legislația europeană.

Deutsche Telekom și Vodafone au încălcat legislația europeană cu anumite tarife care promiteau de fapt utilizarea nelimitată a datelor și totuși erau restricționate. Aceasta este concluzia Curții Europene de Justiție (CEJ) într-o hotărâre publicată joi. Aceasta implică așa-numitele opțiuni de tarifare zero, cunoscute și sub denumirea de „tarife de evaluare zero”, în care, de exemplu, videoclipurile pot fi transmise în flux pe telefonul smartphone fără a lua în calcul volumul lunar de date. Cu toate acestea, companiile au tras anumite limite, pe care ulterior le-au retras sub presiunea “Bundesnetzagentur” Agenției Federale de Rețea. Procedurile legale în acest sens au continuat. ECJ a intervenit acum.

Tarifele implicate se numesc „Vodafone Pass” și „Stream On” (Telekom). Deși utilizatorii au un volum lunar de date, anumite servicii sunt scutite de această limită de volum – cum ar fi videoclipurile din aplicația Netflix sau din biblioteca media ARD. Deci, atunci când vizionați filme, clienții nu trebuie să vă faceți griji că volumul lor de date va fi epuizat în curând și că vor fi condamnați să pătrundă pe internet până la sfârșitul lunii.

Cu toate acestea, în 2017, companiile au luat câteva masuri de bază, astfel încât cantitatea de date să nu devină prea mare. De exemplu, Deutsche Telekom a redus rata de transmisie a filmelor – ca parte a tarifului „Stream On”, acestea nu puteau fi vizualizate în calitate HD, ci doar în SD, adică cu rezoluție mai mică. Vodafone a ancorat, de asemenea, această măsură în termenii și condițiile sale generale, dar nu a folosit-o, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

În plus, consumul de date în alte țări europene în 2017 cu „Stream On” și cu produsul concurent „Vodafone Pass” a fost inițial compensat cu volumul lunar, deși normele UE prevăd că consumatorii din alte țări europene ar trebui să navigheze în aceleași condiții ca acasa. Ambele companii au anulat ulterior această creditare.

Un alt punct de dispută a fost dacă Vodafone poate exclude „tethering” din tariful său – dacă utilizați telefonul mobil ca hotspot și vă conectați la tabletă pentru a viziona un film. Consumul de date ar putea crește semnificativ prin utilizarea mai multor dispozitive – Vodafone a dorit să poată pune capăt acestui lucru. Judecătorii CEJ au considerat că acest lucru este ilegal.

Parerile judecătorilor legate de reglementările din trecut, dintre care majoritatea fuseseră deja soluționate – doar clauza Teterhing este încă în termenii și condițiile Vodafone, dar, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, nu a fost niciodată folosită. După ce CEJ a vorbit, proceduri separate se desfășoară în fața a două instanțe germane – dar acum este clar că companiile de acolo sunt în serie.

Verdictul ar putea avea implicații pentru viitorul Vodafone și Telekom

Cu toate acestea, hotărârea ar putea avea un impact asupra modelului actual de afaceri al produselor cu rating zero. Potrivit anunțului instanței: „O astfel de practică comercială încalcă obligația generală prevăzută în regulamentul privind accesul la internetul deschis de a trata traficul în mod egal fără discriminare sau interferențe”. Această afirmație ar putea fi înțeleasă în sensul că, din punctul de vedere al judecătorilor, produsul încalcă în general neutralitatea rețelei – adică tratamentul egal al datelor.

Federația organizațiilor germane ale consumatorilor (VZBV), care a dus Vodafone în instanță, a fost mulțumită. “Hotărârea de astăzi a CEJ împotriva Pass Vodafone este un semn de neutralitate a rețelei și este o victorie pentru protecția consumatorilor”, a declarat Klaus Müller, membru al consiliului de administrație al VZBV. Agenția Federală de Rețea, care a luat măsuri și împotriva Vodafone și Telekom, a anunțat că deciziile instanței au depășit ordinele Agenției Federale de Rețea. „Prin urmare, este de așteptat ca ofertele, care au fost ajustate în 2019 prin ordinul Agenției Federale de Rețea, să nu poată fi menținute în forma lor actuală”.

Ambele companii au subliniat că tarifele au fost mult timp modificate. Pentru actualul „Stream On” nimic nu se va schimba, a spus un purtător de cuvânt al Telekom. “În măsura în care hotărârea conține, de asemenea, declarații privind ratingul zero în general, acestea nu au inițial nimic de-a face cu obiectul procedurii. Legiuitorul trebuie să clarifice ceea ce rezultă din aceasta.”

vezi decizia: aici

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu