Ce pot face dacă vecinul meu nu-și ridică coletul?

Cu siguranță ai acceptat deja un colet pentru vecinul tău la un moment dat. Devine enervant dacă vecinul nu ridică coletul sau observați că destinatarul nu se află în cartier. Și ce dacă?

În limba germană oficială, livrarea unui colet către un vecin se numește „livrare către un destinatar înlocuitor”. Pe măsură ce se fac din ce în ce mai multe achiziții online, notificările de la curierii de colete se acumulează în cutiile poștale cu anunțul ca coletul a fost expediat la un vecin.

https://preprod.erichmocanu.tv/castiga/

Dar ce poți face dacă vecinul nu-ți ridică coletul?

In primul rand: nu esti obligat sa accepti un colet pentru vecinul tau. Strict vorbind, firma de curierat nici măcar nu au voie să predea coletele unor destinatari înlocuitori. Cu excepția cazului în care expeditorul o permite. În acest scop, companiile de transport colete încorporează clauze adecvate în termenii și condițiile lor generale (GTC). Acolo scrie, de exemplu, că parcelele pot fi predate locuitorilor sau vecinilor, deși termenul de „vecin” este controversat din punct de vedere juridic.

Pachet acceptat pentru vecin: răspundere pentru daune

Cu toate acestea, dacă acceptați un colet, sunteți de asemenea obligat să îl predați vecinului. Trebuie să tratezi pachetul ca și pe al tău. Cu alte cuvinte, dacă deteriorați în mod deliberat conținutul pachetului, sunteți răspunzător pentru daune. Deci, nu poți să il pui în fața ușii vecinului tău. Dacă este furat, sunteți de asemenea responsabil.

Devine mai complicat când vine vorba de daune de transport. Pentru a evita problemele cu vecinii, atunci când primiți coletul ar trebui să fiți atenți dacă este deteriorat sau conținutul zdrăngănește. Dacă acesta este cazul, cereți livratorului să documenteze deteriorarea – sau veți refuza să acceptați livrarea.

Cu toate acestea, daunele de transport nu pot fi întotdeauna recunoscute imediat. Așa-numitele daune ascunse de transport trebuie raportate în termen de șapte zile. Desigur, nu poți fi tras la răspundere pentru astfel de daune dacă vecinul lasă coletul cu tine săptămâni întregi.

Vecinul nu ridică coletul: retur sau biroul obiectelor pierdute

Dacă vecinul nu își ridică coletul, nu trebuie să fie rău intenționat. Adesea, expeditorul a uitat pur și simplu să informeze destinatarul real că coletul a fost livrat vecinului. Prin urmare, ar trebui să vă apropiați în mod activ de vecini dacă aceștia nu ridică coletul o perioadă lungă de timp. Sunați la sonerie, lăsați-i o notă în cutia poștală sau trimiteți-i un mesaj text dacă aveți numărul său de telefon mobil.

Cu toate acestea, dacă vecinul nu răspunde la mesajele dvs., puteți trimite coletul înapoi. Dezavantajul aici: trebuie să plătiți pentru orice costuri de transport. În schimb, puteți preda pachetul și la biroul obiectelor pierdute.

Cât timp trebuie să aștepți vecinul nu este prevăzut de lege. Pentru a fi în siguranță, puteți stabili un termen pentru ca acesta să ridice coletul. Un termen de 48 de ore este cu siguranță prea scurt. Ar trebui să fie mai mult de două săptămâni dacă vecinul este plecat.

Destinatarul nu există – contactați agentul de livrare

Dacă după primirea coletului constatați că destinatarul specificat nici măcar nu există în casa dvs. sau în cartier, trebuie să contactați agentul de livrare. El vă va spune apoi ce să faceți cu pachetul. Probabil va trebui să-l duceți la o sucursală de colet. Sau poate o va ridica firma de curierat angajata de vanzator.

În niciun caz nu trebuie să deschideți un pachet terță parte. Procedând astfel, încălcați secretul poștal, un drept consacrat în Legea fundamentală. Încălcarea secretului poștal protejat constituțional se pedepsește cu amendă sau închisoare de până la un an.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu