aerial photography of road in forest
Photo by invisiblepower on Pexels.com

Important în luna Decembrie

În decembrie, consumatorii se vor confrunta cu unele schimbări: pentru unii, prețurile la energie electrică și gaze vor scădea. Taxa pentru camioane, pe de altă parte, va deveni mai scumpă. O prezentare generală a schimbărilor din noua lună:

Schimbarea orarului

Există multe conexiuni noi la Deutsche Bahn când orarul se schimbă pe 10 decembrie. Acest lucru avantajează în special pasagerii ICE între Berlin și Bavaria și pe axa Berlin-Hannover-NRW.

Litigiu tarifar feroviar

După eșecul negocierilor colective dintre sindicatul mecanicilor de tren GDL și Deutsche Bahn, pasagerii s-ar putea confrunta cu greve în decembrie. Sindicatul mecanicilor de tren ar putea convoca oricând greve de avertisment sau – după votul grevei – greve pe termen nedeterminat.

Tarife de energie electrică și gaze

Pentru mulți consumatori, prețurile la energie electrică și gaze scad în decembrie și ianuarie. Sunt afectați clienții cu tarife de servicii de bază, care se aplică pentru aproximativ un sfert din gospodării.

Google șterge conturile

Google spune că va începe ștergerea conturilor inactive în decembrie. Oricine are un cont pentru Gmail și alte servicii, dar nu l-a folosit de mult timp, ar trebui să se înregistreze în noiembrie dacă mai are nevoie de el.

Bilete pentru Campionatul European de Fotbal

Fanii fotbalului care au plecat cu mâna goală în primul tur de alocare a biletelor pentru Campionatul European din 2024 vor avea o a doua șansă în decembrie. Apoi, asociația UEFA vinde mai multe bilete.

Mai mulți bani pentru personalul medical

Angajații din îngrijirea geriatrică vor primi mai mulți bani de la 1 decembrie. Salariul minim pe oră crește la 18,25 euro pentru personalul de îngrijire medicală, la 15,25 euro pentru asistenții medicali calificați și la 14,15 euro pentru asistenții medicali.

Taxă mai mare pentru camioane

Taxa pentru camioane pe autostrăzile germane va crește pe 1 decembrie. O suprataxă de 200 de euro pe tona de dioxid de carbon eliberată intră apoi în vigoare ca măsură de protecție a climei.

Facturile de utilități

Mulți chiriași trebuie să depună plângeri cu privire la o factură de utilități pentru 2022 până la 31 decembrie, astfel încât pretențiile lor să nu expire. În funcție de contract, sunt posibile și alte termene limită.

Începutul sezonului de schi

Stațiunile de sporturi de iarnă se pregătesc de sezon. Se așteaptă ca Zugspitze să fie prima zonă de schi din Germania care va începe operațiunile de schi pe 1 decembrie. Celelalte zone vor să se deschidă și ele în decembrie.

Etichete de vin

Ce este în vin sau în vinul spumant? Din 8 decembrie, puterea calorică trebuie să apară pe eticheta sticlei. Valorile nutriționale și ingredientele de pe eticheta sticlei trebuie, de asemenea, să fie vizibile pentru consumatori – fie pe etichetă, fie accesibile electronic, de exemplu folosind un cod QR.

Asigurare obligatorie pentru mașini de tuns iarba

Dacă doriți să conduceți mașina dvs. de tuns iarba cu plimbare pe căile publice în afara gazonului de acasă, va trebui să o asigurați în curând. În viitor, vehiculele cu viteze maxime cuprinse între 6 și 20 de kilometri pe oră, precum și stivuitoarele sau tractoarele mici care circulă pe teren public vor fi supuse asigurării. Guvernul federal trebuie să implementeze o directivă UE corespunzătoare până pe 23 decembrie.

Poșta de Crăciun

Pentru a se asigura că urările și cadourile de Crăciun ajung la timp pentru Crăciun, Deutsche Post recomandă trimiterea scrisorilor și cărților poștale până pe 21 decembrie și a coletelor până pe 20 decembrie.

Adrian Iftode