Cine sunt vinovații si de ce nu pica guvernul German după decizia Curții Constituționale!

O decizie istorică a fost luată miercuri la Karlsruhe: Curtea Constituțională Federală a declarat neconstituțională conversia datoriei pentru coronavirus în bani pentru fondul climatic. Hotărârea reprezintă un dezastru financiar pentru coaliția semaforizată. Dintr-o singură lovitură, 60 de miliarde de euro lipsesc acum din planificarea bugetară.

“Scholz, Habeck și Lindner nu au putut spune de unde ar trebui să vină acești bani acum”, spune Jan Hildebrand, șeful adjunct al biroului capitalei, în podcast. În cele din urmă, nu mai există acum decât căile obișnuite: semaforul ar putea fi de acord să crească taxele sau să reducă cheltuielile în altă parte. Există, de asemenea, economiști care sugerează suspendarea frânei datoriei. Cu toate acestea, după “avertismentul foarte clar” de la Karlsruhe, el nu și-a putut imagina că acest lucru se va face.

Un lucru este sigur: Fondul pentru climă KTF are acum la dispoziție cu 60 de miliarde de euro mai puțin. A fost impusă o înghețare a bugetului ca măsură de urgență, dar ce poate face guvernul german pe termen mediu?

FDP, în special, este în favoarea acestei opțiuni. Hotărârea este o oportunitate de a cheltui doar ceea ce aveți cu adevărat, după mulți ani în care ați acumulat datorii. Fondul pentru climă are venituri proprii din comercializarea emisiilor și din taxarea carbonului, care vor continua să curgă, dar fondul ar avea cu aproape 30% mai puține fonduri disponibile până în 2027 dacă cele 60 de miliarde de euro ar fi eliminate complet din KTF. Acest lucru ar însemna mai puține fonduri pentru protecția climei, restructurare economică și subvenții. Ministrul economiei, Robert Habeck, avertizează împotriva acestui lucru.

Există probabil o mare susținere pentru acest lucru în rândul SPD și al Verzilor. Ambele partide au cerut în mod repetat o creștere a poverii fiscale, în special pentru cei bogați sau cu venituri foarte mari, deși FDP respinge creșterea impozitelor. O altă opțiune ar fi creșterea veniturilor fondului pentru climă printr-un preț mai mare al CO2. Cu toate acestea, acest lucru ar duce la scumpirea carburanților și a încălzirii.

Frâna de îndatorare a fost inclusă în Legea fundamentală germană în 2009 pentru a preveni politicile în detrimentul generațiilor viitoare. Prin urmare, guvernul federal nu are voie să se împrumute decât într-o măsură foarte limitată. Cu toate acestea, în special Verzii consideră că cerințele frânei datoriei sunt prea rigide, ceea ce ar încetini investițiile guvernamentale, la fel ca mulți din SPD. Cu toate acestea, ar fi nevoie de o majoritate de două treimi pentru a modifica frâna de îndatorare din Legea fundamentală. CDU/CSU respinge acest lucru, la fel ca și FDP.

După atacul rusesc asupra Ucrainei, Bundestagul a înscris în Legea fundamentală, cu o majoritate de două treimi, fondul special de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr. Ceva similar ar fi de conceput pentru protecția climei. Cu toate acestea, ar fi nevoie de aprobarea CDU/CSU.

Liderul PSD Saskia Esken și DGB cer ca frâna de îndatorare să fie suspendată din nou în acest an și anul viitor. La fel ca între 2020 și 2022, când a fost declarată o urgență – mai întâi din cauza pandemiei, apoi și din cauza crizei energetice. Ca urmare, în această perioadă ar putea fi contractate datorii de sute de miliarde de euro. Conform Legii fundamentale, frâna de îndatorare poate fi suspendată în cazul unor dezastre naturale și al unor urgențe extraordinare care nu pot fi controlate de stat, dar unii se îndoiesc că acesta este cazul în prezent, iar un nou apel la Karlsruhe ar fi de conceput. Avantajul acestei opțiuni este că partidele din coaliție ar putea declara starea de urgență cu ajutorul majorității guvernamentale – deci nu ar avea nevoie de CDU/CSU pentru a face acest lucru.

Miniștrii federali nu se pot plânge de pensia lor. După doar patru ani de mandat, aceștia au dreptul la pensie. Aceasta este atunci egală cu aproximativ 4.500 de euro pe lună – și crește odată cu trecerea anilor de mandat. Pensia este plătită odată ce se atinge vârsta standard de pensionare, dar cu o deducere relativ mică, foștii miniștri o pot primi încă de la vârsta de 60 de ani. Și ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, există și un regulament special: În anumite cazuri, șefii de departament au dreptul la pensia de 4.500 de euro după numai doi ani.

Pe data de 8.12.2023 Guvernul Scholz sărbătorește 2 ani de la preluarea Guvernului si Ministerelor.

Deci este Clar de ce acest Guvern mai este încă activ! Cu toate ca au falimentat Guvernul, si indiferent ce Guvern va urma in următorii 30 de ani, nu mai pot aduce +valoare, dar banii pentru pensionarea Guvernului Scholz sunt sigurii.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu