Folosirea „Petroyuan” de China în importurile de petrol poate duce la o nouă ordine energetică mondială

În decembrie, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu liderii Arabiei Saudite și ai națiunilor Consiliului de Cooperare din Golf. Xi a spus la acea vreme că Beijingul a subliniat cinci domenii „prioritare” în relațiile sale cu țările din Golf pentru următorii ani, inclusiv decontarea tranzacțiilor bilaterale cu petrol și gaze în yuanul chinezesc.

Intenția Chinei de a folosi yuanul atunci când cumpără petrol din țările din Golf poate duce la crearea unei noi ordini energetice mondiale, a raportat un ziar britanic. Acesta l-a citat pe analistul Credit Suisse Zoltan Pozsar subliniind importanța întâlnirii președintelui chinez Xi Jinping cu liderii Arabia Saudiți și ai Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) în decembrie.

Pozsar a susținut că adunarea „a marcat nașterea petroyuanului”, reflectând impulsul Chinei „de a rescrie regulile pieței globale de energie”.

Potrivit acestuia, acest impuls vine ca parte a „un efort mai amplu de dedolarizare” a țărilor BRIC , inclusiv Brazilia, Rusia, India și China, „și multe alte părți ale lumii după armonizarea rezervelor valutare ale dolarului” ca urmare a începutul operațiunii militare speciale ruse în Ucraina la 24 februarie 2022.

În timpul summitului CCG, a amintit analistul, președintele Xi a anunțat că în următorii trei până la cinci ani, China nu numai că va crește dramatic importurile din țările CCG, ci va lucra pentru „cooperare energetică pe toate dimensiunile”.

„Acest lucru ar putea implica explorarea și producția în comun în locuri precum Marea Chinei de Sud, precum și investiții în rafinării, produse chimice și materiale plastice. Speranța Beijingului este ca toate acestea să fie plătite în renminbi [juan], la Bursa de Petrol și Gaze Naturale din Shanghai, încă din 2025”, a menționat Pozsar.

Deși nu transformă renminbi într-un substitut al dolarului ca monedă de rezervă, „comerțul cu petroyuani are totuși implicații economice și financiare importante pentru factorii de decizie și investitori”, potrivit publicației de știri din Marea Britanie.

Acesta a subliniat „perspectiva energiei ieftine”, care „atrage deja întreprinderile industriale occidentale în China”, unde principala fabrică a BASF din Germania din Ludwigshafen a fost mutată recent (de exemplu).

„Acesta ar putea fi începutul a ceea ce Pozsar numește o tendință „de la fermă la masă” în care „China încearcă să capteze mai multă producție cu valoare adăugată la nivel local, folosind energie ieftină ca momeală”.China desfășoară deja schimburi comerciale cu mulți parteneri, inclusiv Rusia, în yuani, îndepărtându-se treptat de dolarul verde. În cel mai recent semn al impulsului Beijingului pentru dedolarizare , oficialii chinezi la începutul săptămânii au extins orele de tranzacționare pentru yuanul onshore, ca parte a încercării guvernului de a crește utilizarea internațională a monedei. Yuanul s-a apreciat de peste 6,9 ​​pe dolar, atingând cele mai puternice niveluri din ultimele patru luni după ce China a anunțat prelungirea orelor de tranzacționare.

Perspective „bine” pentru Rusia pe piața petrolului

Ilya Kalenkov, directorul general al producătorului rus de echipamente Evropeiskaya Elektrotekhnika, a declarat între timp pentru Sputnik, că lumea încearcă fără succes să treacă la energia verde, Rusia, care efectuează tranzacții comerciale cu China în yuani, are perspective „faine” în energia globală. piață, despre care a spus că va rămâne în vigoare pentru anii următori.

Cu privire la rezervele internaționale de petrol, Kalenkov a susținut că acestea nu se vor epuiza în viitorul apropiat și că cantitatea și disponibilitatea „aurului negru” vor depinde de dezvoltarea tehnologiilor moderne.El a amintit că petrolul este extras în prezent de la o adâncime de 3-3,5 kilometri, iar aceasta este considerată norma pentru producția de petrol. Cu 40 de ani în urmă, însă, producția de petrol se desfășura de la o adâncime de doar 1,5 kilometri, iar toate rezervele de petrol la o adâncime mai mare erau considerate irecuperabile, potrivit lui Kalenkov.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu