Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Hotărârea Hammer împotriva WhatsApp: Ce se schimbă pentru tine

Amazon, Meta și alți patru giganți din domeniul tehnologiei vor trebui să se conformeze în viitor unor norme mai stricte în UE. Comisia Europeană dorește să limiteze puterea de piață a acestor companii și miercuri, la Bruxelles, le-a clasificat drept “gatekeepers”, care reprezintă o poartă importantă către consumatorul final pentru utilizatorii comerciali.

Printre acestea se numără acum Amazon și Meta (Facebook, WhatsApp, Instagram), precum și Alphabet, compania mamă a Google, Apple, ByteDance (Tiktok) și Microsoft. “Gatekeeper” fac obiectul unei serii de interdicții și cerințe în UE. Companiile au acum la dispoziție șase luni pentru a pune în aplicare normele.

Potrivit Comisiei, normele pe care acestea trebuie să le respecte includ, de exemplu, faptul că marile companii pot fuziona date din diferite surse numai cu acordul explicit al utilizatorului.

Normele mai stricte pentru companiile de tehnologie au, de asemenea, un impact asupra WhatsApp and Co.

Serviciile mari de mesagerie, cum ar fi WhatsApp și iMessage, trebuie să se deschidă în viitor și pentru a primi mesaje de la mesageri mai mici. În ceea ce privește chat-urile de grup, acest lucru va veni abia în cursul următorilor ani. Încălcările ar putea duce la amenzi mari, în cazuri excepționale chiar la despărțire.

Legea UE privind piețele digitale (DMA) are ca scop limitarea puterii de piață a giganților internetului, asigurarea unei concurențe mai echitabile și o mai mare libertate de alegere pentru consumatori în ceea ce privește ofertele online. Companiile intră sub incidența DMA dacă au o cifră de afaceri anuală de cel puțin 7,5 miliarde de euro sau o capitalizare bursieră medie de cel puțin 75 de miliarde de euro. De asemenea, ele trebuie să opereze un așa-numit serviciu de platformă centrală cu cel puțin 45 de milioane de utilizatori activi în UE și 10 000 de utilizatori comerciali activi pe lună.

În urmă cu aproape zece zile, normele mai stricte pentru platformele deosebit de mari din cadrul legii surori, Legea privind serviciile digitale (DSA), au devenit obligatorii din punct de vedere juridic. Aceasta stipulează că societățile trebuie să elimine mai repede decât până acum pornografia infantilă sau propaganda teroristă, de exemplu. La rândul lor, va fi mai ușor pentru utilizatori să raporteze astfel de conținut. Piețele online, cum ar fi Amazon, sunt acum obligate să elimine cât mai bine produsele contrafăcute sau jucăriile periculoase și să avertizeze cumpărătorii.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu