La ce trebuie sa ai grija cand comanzi marfa in China, America sau Anglia

Vrei să comanzi adidași noi și ii găsești pe internet la un preț avantajos, dar magazinul online este în SUA, în China sau în altă parte în afara Uniunii Europene? Ai grija ca pot exista taxe vamale și alte taxe de import. Și pantofii ajung dintr-o dată mai scumpi. 

erichmocanuTV vă explică când și în ce măsură sunt suportate costuri suplimentare pentru comenzile online.

Ce face uneori mai scumpe comenzile din străinătate?

Cumpărăturile online sunt convenabile și nelimitate. Multe articole sunt chiar mult mai ieftine în străinătate decât în ​​Germania. Dar dacă comandați ceva din țări din afara Uniunii Europene – adică din țări terțe – ar putea deveni neașteptat de scump: prețul de achiziție poate include și alte costuri la care este posibil să nu vă așteptați. Acestea sunt așa-numitele taxe de import. De la Brexit, acestea au fost datorate și pentru comenzile din Marea Britanie. Pentru că odată cu ieșirea din UE, printre țările terțe se numără și Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. 

De ce există taxe de import? Printre altele, pentru ca nu toată lumea să cumpere doar în țări străine mai ieftine. Și comercianții localnici sa nu dea faliment din cauza concurenței. Pentru a spune în termeni tehnici: taxele la importul de mărfuri sunt o măsură de reglementare a ciclului economic.

Care sunt taxele și costurile de import?

Taxele de import sunt costuri pe care este posibil să trebuiască să le plătiți atunci când comandați din țări terțe, în plus față de prețul de achiziție și transport. Există trei tipuri de taxe de import: taxe, accize și taxe de import. Se pot aplica și taxe de servicii. Vă explicăm când și în ce scop, ce impozite sunt percepute.

Care sunt costurile vamale?
Taxele vamale apar atunci când mărfurile sau serviciile sunt importate (mai rar și atunci când sunt exportate sau tranzitate) dintr-o țară terță.

Fiecare grup de mărfuri are propriul procent de taxe. Puteti vedea cat de mare este pe site-ul vamal . Exemplu: Pentru îmbrăcăminte, douăsprezece la sută din preț merge la vamă. Unele mărfuri sunt scutite de taxe vamale, cum ar fi laptopurile și cărțile.
Nu se percepe taxe vamale pentru expedierile cu o valoare de până la 150 de euro .
Valoarea în vamă a lotului este decisivă pentru calcularea costurilor vamale și a taxei de import (vezi capitolul următor) . Aceasta este valoarea mărfurilor (= preț de achiziție) plus costurile de transport – dacă acestea sunt incluse în factură.

De altfel, alte reglementări vamale se aplică suvenirurilor pe care le aduceți cu dvs. din vacanță .

Ce bunuri nu pot fi comandate?

Este posibil ca unele produse să nu fie importate în Germania. Acestea includ contrafăcute , anumite medicamente, arme, specii de animale și plante, artificii, unele alimente și textile. Dacă aveți îndoieli, verificați site-ul vamal .

Ce sunt accizele? 

Accizele sunt percepute la consumul sau utilizarea anumitor produse. Fiscul colectează taxele direct de la dealeri. Dar, la rândul lor, ei pot transfera taxele către cumpărători prin prețul de achiziție.

 • Pentru produsele consumabile de consum zilnic se plătesc accize . Acestea includ băuturile alcoolice și produsele din tutun, cum ar fi țigările sau trabucuri, precum și cafeaua.
 • Valoarea taxei depinde de cantitatea de mărfuri importate și de cota corespunzătoare a accizei . Exemplu: Taxele de aproximativ 13 euro sunt datorate pentru un litru de alcool pur și 2,20 euro pentru un kilogram de cafea. Puteti verifica ratele accizelor pe site-ul Vamal .

Ce sunt taxele de vânzare la import?

Fiecare țară din Uniunea Europeană calculează așa-numitele taxe pe vânzări (= taxa pe valoarea adăugată) la vânzarea și cumpărarea de bunuri sau servicii. Prin urmare, aceste taxe sunt datorate și la importul în Uniunea Europeană. Prin urmare, ele sunt denumite taxe pe vânzări la import (EUSt).

 • În funcție de ceea ce comandați, taxa de vânzare la import este redusă cu 7% (de exemplu, pentru cărți, tablouri și produse alimentare) sau cu 19% obișnuită (pentru haine și toate celelalte bunuri). 
 • Dacă taxa pe vânzări de import la comanda dumneavoastră este mai mare de un euro, o plătiți întotdeauna.
 • Sume de taxe de import de până la un euro sunt, ca să spunem așa, sub tabel. Drept urmare, comenzile cu o valoare în vamă de aproximativ 5,30 EUR rămân scutite de taxe. Acest lucru se aplică mărfurilor cu o cotă de impozitare redusă de până la aproximativ 14 euro. Asigurați-vă că convertiți moneda corect.

Care sunt taxele de servicii?

Alte costuri posibile sunt așa-numitele tarife fixe de serviciu. Ele nu fac parte din taxele vamale de import. În schimb, acestea sunt de obicei taxate ca tarif fix de către Deutsche Post, DHL și alți furnizori. Si anume pentru faptul ca iti declara lotul la vama si iti avanseaza taxele de import. Cât de mari sunt taxele pentru servicii variază de la furnizor la furnizor.

Când se datorează taxele de import și când nu?

În anumite condiții, se pot aplica sau nu taxe pentru importul de produse. Puteți vedea mai jos când este cazul.

Exemplu de calcul: Când se datorează taxele de import?

Comandați pantofi din Anglia pentru 100 de euro cu transportul inclus. Taxa de import pentru pantofi este de 19 la sută. Nu exista taxe vamale deoarece valoarea transportului este mai mica de 150 euro. De asemenea, se renunță la accize. Iar serviciul de livrare percepe cinci euro drept taxă de serviciu.

 • Suma facturii, inclusiv taxele postale (egal cu valoarea in vama): 100 euro. 
 • Taxe pe vânzări la import: 19 euro (19 la sută din 100 euro).
 • Taxa de serviciu: cinci euro.
 • Costuri suplimentare totale: 24 euro (19 euro plus cinci euro). 

Așa că ajungi să plătești 124 de euro pentru pantofi în loc de 100 de euro.

De exemplu, ați comandat pantofi cu mai mult de 150 de euro de la magazinul online englez „Asos”? Apoi, taxele vamale se adaugă taxelor de vânzare la import și taxelor de servicii ale furnizorului de livrare. Pentru pantofii din piele, aceasta este opt la sută din valoarea în vamă. Aproximativ 17 la sută pentru pantofii cu un material superior diferit.

Exemplu de calcul: Când nu se datorează taxe de import?

Comandați o carte în SUA pentru șase euro, inclusiv transportul. Valoarea în vamă este deci de șase euro. Taxele vamale sunt eliminate din două motive:

 • Valoarea în vamă este mai mică de 150 de euro. 
 • Taxa pe cărți este zero la sută.

De asemenea, cărțile nu sunt supuse accizelor, cum ar fi alcoolul, tutunul și altele asemenea. Prin urmare, atunci când importați o carte în Germania, singura taxă suplimentară este taxa pe vânzări de import. Cota redusă a impozitului pe vânzări de șapte în loc de 19 la sută se aplică cărților. Șapte procente din șase euro sunt 0,42 euro. Acești 42 de cenți din taxa pe vânzările de import sunt, de asemenea, eliminate, deoarece suma este mai mică de un euro.

Când trebuie să declar comenzile la vamă?

Toate comenzile taxabile dintr-o țară terță, cum ar fi China (de exemplu, magazine online Shein, Vova, Banggood sau Aliexpress), SUA (Wish) și Anglia (Amazon UK) trebuie declarate la vamă. Excepție: Expedieri poștale și curierate în care taxa de import este mai mică de un euro. Acestea nu sunt impozabile și ajung direct la destinatar.

Serviciul de livrare se ocupă de obicei de înregistrarea la vamă pentru dvs. Cu condiția ca magazinul online să fi lipit factura cu toate informațiile de pe pachet. Acesta este singurul mod în care oficialii vamali pot calcula taxele. Furnizorii poștale plătesc toate taxele de import aplicabile către vamă. Recuperați aceste costuri atunci când le livrați clientului. În cele mai multe cazuri, aceasta înseamnă: plătiți taxele direct la ușa din față. De aceea, este important să aveți suficienți numerar la îndemână atunci când vă așteptați la o expediere care face obiectul taxei.

Trebuie să ridic coletul de la biroul vamal?

Doar dacă serviciul de colet nu acceptă declarația vamală. Acesta ar putea fi cazul dacă informațiile de pe ambalaj nu sunt suficiente. De asemenea, posibil: Vama se îndoiește de informațiile despre transport și dorește să verifice conținutul acesteia. Veți primi apoi un mesaj de la oficiul poștal că coletul dumneavoastră se află la biroul vamal. Iar transportul mai trebuie declarat. Puteți completa declarația vamală cu factura dumneavoastră fie personal la biroul vamal, fie online.

De asemenea, este posibil să comisionați ulterior oficiul poștal cu vămuire pentru o taxă de serviciu. Acesta este așa-numitul „vamuire poștală ulterioară” . Expedierea vă va fi apoi trimisă direct. Aici veți găsi ajutor pentru a completa declarația vamală . 

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu