Directorul îl închide pe Max (9) într-o cutie de lemn

Max are nouă ani și a început să faca din nou pe el noaptea. Se pare că băiatului nu-i place întunericul. Max din Jessen (Saxonia-Anhalt) nu poate explica. Are sindromul Down (trisomie 21) și are dificultăți în a-și explica sentimentele.

Părinții lui cred că are ceva de-a face cu cutia. Cu cutia în care directoarea lui l-a închis pe Max, în care se spune că l-a ținut prizonier 25 de minute la 5 grade.

Foto: schwarck media

Este ora 9:40 pe 14 decembrie când colega de clasă a lui Max, Lea, îi trimite mamei ei un mesaj vocal: „Mutti, doamna H. chiar înnebunește acum, Max a fost băgat în cutia de jucării și, bineînțeles, s-a așezat pe ea.” La scurt timp după aceea altă notă: „Acum coboară, nu, o să se ridice imediat, băiatul nu poate respira acolo!”

Mama Leei transmite vestea părinților lui Max. Când ajung la școală, puțin după ora 10 dimineața, directoarea încă stă pe cutie. „Băiatul nostru este în cutie?” strigă tatăl vitreg Björn. Pedagogul se ridică, îl scoate pe Max din cutie, intră cu el în clădirea școlii.

Plângând, mama lui Max formează numărul de urgență. Sosește o mașină de patrulare, poliția le cere părinților să nu intre în incinta școlii. Ofițerii îl scot pe Max de la școală. 

Până atunci, Max era un băiat plin de viață, mama Mandy (40) și tatăl vitreg Björn (40) îl numesc cu afecțiune Mäxchen. Îi plăcea întotdeauna să meargă la școala cu nevoi speciale, unde – așa se spune pe site – „fiecare persoană este respectată în individualitatea sa și recunoscută și promovată cu nevoile și particularitățile sale personale”.

Cu Max nu este întotdeauna ușor. Max este zgomotos, uneori dă cu piciorul, scuipă pe alți copii. De aceea, Max are un supraveghetor care ar trebui să-l ajute să facă față vieții de zi cu zi a școlii. Însă îngrijitorul este bolnav din septembrie și, pentru că Max are nevoie de o rutină zilnică regulată, părinții lui au decis să aibă grijă de Max acasă pentru o vreme. După consultarea cu directoarea, părinții au decis pe 13 decembrie să-l aducă pe Max înapoi la școală. O decizie pe care o regretă amar astăzi.

Andrea Schmidt