Pașaport pentru copii valabil doar 1 an: Ce trebuie să știți

Normele privind pașaportul pentru copii s-au schimbat din ianuarie 2021 – acum pașaportul este valabil doar un an. Ceea ce trebuie să știți, citiți aici.

Aveți nevoie de ea pentru a călători în străinătate – și deja cu copiii de naștere primesc unul: Pașaportul Copiilor. Până în prezent, era valabilă pentru o perioadă de până la șase ani, cel mult până la vârsta de 12 ani. În prezent, pașapoartele copiilor trebuie reînnoite în fiecare an, în conformitate cu standardele UE.

Ce trebuie să știți

Nu trebuie să vă panicați: Data de valabilitate a pașapoartelor pentru copii deja eliberate este, în principiu, încă corectă. Noile reguli se aplică doar pentru pașapoartele nou emise – începând cu 2021.

Pentru a solicita pașaportul unui copil, aveți nevoie de o programare la autoritatea de reședința principală. Este suficient ca un părinte sau o persoană îndreptățită să vină cu un copil sau un bebeluș la la biroul de pașapoarte. Cu toate acestea, în funcție de situație, este posibil să trebuiască să prezentați o declarație de consimțământ din partea celuilalt părinte (care are dreptul de a depune o cerere).

De asemenea, pașaportul poate fi actualizat în orice moment, de exemplu, cu înălțimea sau culoarea ochilor copilului. Totuși, acest lucru trebuie să aibă loc înainte de data de expirare, precum și o prelungire, care este permisă doar până la 12 luni. Apropo, pașaportul pentru copii în sine costă 13 euro – actualizarea și prelungirea costă 6 euro fiecare.

În toate cazurile, ar trebui să obțineți informații exacte de la autoritatea respectivă.

Cu toate acestea, iată o listă de verificare, astfel încât să fiți pregătiți.

De ce aveți nevoie:
Pentru a solicita sau reînnoi pașaportul unui copil

  • O fotografie biometrică recentă de pașaport a copilului dumneavoastră
  • Certificatul de naștere original al copilului sau vechile documente de identificare, cum ar fi pașaportul anterior
  • O carte de identitate sau un pașaport valabil al persoanei care are în custodie copilul
  • În cazul în care doar unul dintre părinți este prezent la programare: formularul de consimțământ al celuilalt părinte

La actualizarea

  • O fotografie biometrică recentă de pașaport a copilului
  • Cartea de identitate sau pașaportul persoanei care are în custodie copilul
  • Pașaportul copilului care trebuie actualizat
  • În ambele cazuri, veți primi imediat pașaportul copilului, pe care îl veți lua acasă. Un alt sfat bun, dacă copilul tău vrea să exerseze: de la vârsta de 10 ani, pașaportul trebuie să fie semnat chiar de către copil!

 

 

Andrea Schmidt