Statul a dat subvenții pentru asistenții medicali angajați ilegal

Doi bărbați sunt judecați la Graz pentru că ar fi angajat ilegal aproape 250 de femei ca asistenți medicali de 24 de ore pe zi. După ample investigații ale autorităților financiare, Parchetul pentru Economie și Corupție a adus acuzații. În consecință, au fost ținute chiar liste cu bani negri cu denumiri precum „List Kurz” sau „ÖVP”.

Prin medierea unei agenții de îngrijire personală din Stiria (Steiermark), o asistentă medicală din străinătate a fost înregistrată la mai multe reședințe de persoane care aveau nevoie de îngrijire, dar nu a lucrat niciodată acolo. Când a aflat, femeia a depus plângere la autorități. Poliția financiară a investigat cazul – investigațiile au început în 2019 – și a aflat că agenția de îngrijire din Stiria ar fi putut înșela Ministerul Serviciilor Sociale și asigurărilor sociale pe scară largă. După cum sa raportat deja pe scurt, directorul general al companiei (43) și un angajat (46) sunt judecați la Graz pentru fraudă gravă și muncă nedeclarată organizată. Prejudiciul a fost estimat la aproximativ 200.000 de euro.

Facilitatea Parchetului Economic și Corupție (WKStA) îi acuză pe cei doi bărbați că au exploatat sistemul pentru a obține continuu bani negri. În plus, au fost falsificate atât semnăturile celor care au nevoie de îngrijire, cât și ale (presupuse) asistente medicale de 24 de ore. Societatea urmează să fie amendată de asociație. S-au ținut chiar conturi pentru banii negri, după cum a explicat procurorul la începutul procesului săptămâna trecută. În consecință, au existat liste care au fost intitulate „ÖVP” sau „Lista scurtă”. Drept motiv, directorul general a declarat cu umor în instanță că a făcut-o pentru că ÖVP a reprezentat negru.

Poliția financiară a efectuat și investigațiile foarte sistematic, așa cum a descris Ministerul de Finanțe. Timp de câteva luni, unitatea de supraveghere vamală a monitorizat peste 6.000 de apeluri telefonice efectuate de învinuiți. În urma evaluării, au fost căutate șapte adrese de birou și de rezidență, în alte șase locații au fost căutate documente fiscale și au fost evaluate peste 30.000 de operațiuni de plată pe 28 de conturi ale persoanelor fizice și companiilor în cauză. Au fost ridicate 220.000 de euro numerar.

Potrivit Ministerului de Finanțe, asistentele medicale au fost recrutate în principal pentru a lucra în Austria în locuri publice din sud-estul Europei. Directorul general s-a justificat spunând că femeile nu mai pot fi câștigate pe piața legală a muncii. Alte companii din industrie au procedat la fel.

Pentru îngrijirea 24 de ore la domiciliu, există adesea granturi de la Ministerul Afacerilor Sociale de la nivelul de îngrijire 3. Aceasta era înainte de 550 de euro pe lună. Condiție prealabilă este înregistrarea unui asistent medical la adresa persoanei care urmează să fie îngrijită. Acesta trebuie să aibă o licență comercială pentru îngrijirea personală.

Gerhard Hofstätter, membru al comitetului în asociația profesională a îngrijitorilor din Camera de Comerț, a contrazis vehement descrierea managerului acuzat în interviul SN: „Este un caz izolat, din păcate există oi negre”. Subvenția a fost extinsă și în cele din urmă a crescut la 640 de euro anul acesta, „dar conform indicelui ar fi fost necesari 800 de euro”.

Procedura penală fiscală împotriva acuzatului este, de asemenea, în derulare. Probabil că mai sunt necesare câteva zile de audieri în fața instanței penale, dar încă nu există date.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu