Timpul de odihnă zilnic se adaugă celui săptămânal

Angajații au dreptul la unsprezece ore de odihnă pe zi – acest lucru se aplică și înainte sau după zilele libere. Curtea Europeană de Justiție a mai clarificat că odihna zilnică nu face parte din repausul săptămânal, ci sunt două drepturi autonome.

Lucrătorii din Uniunea Europeană au, de asemenea, dreptul la o perioadă de repaus zilnic de cel puțin unsprezece ore consecutive înainte sau după zilele libere. Acest lucru a fost decis de Curtea Europeană de Justiție (CEJ) din Luxemburg (Az. C-477/21). În plus, el a menționat că perioadele de repaus zilnic și săptămânal sunt două drepturi autonome.

Era vorba despre un caz din Ungaria. Acolo, un mecanic de tren s-a plâns pentru că nu a primit o pauză de unsprezece ore înainte sau după zilele libere sau zilele de concediu.

Potrivit Directivei europene privind timpul de lucru, angajații au dreptul la o perioadă de unsprezece ore de odihnă într-o perioadă de 24 de ore și, de asemenea, la cel puțin 24 de ore de timp liber neîntrerupt într-o săptămână.

Compania de căi ferate a susținut că angajații săi erau și mai bine, deoarece permitea cel puțin 42 de ore de odihnă neîntreruptă pe săptămână.

Timp de odihnă zilnic și săptămânal – două obiective

Instanța maghiară a suspendat procedura și a cerut CEJ să interpreteze dreptul european. El a explicat acum că perioadele de odihnă zilnică și săptămânală urmăresc două obiective diferite.

Perioada zilnică de odihnă permite lucrătorului să se retragă din mediul său de muncă pentru un anumit număr de ore, care nu numai că trebuie să fie continue, ci și să urmeze imediat o perioadă de muncă. Perioada de odihnă săptămânală permite lucrătorului să se odihnească pe perioadă de șapte zile. În consecință, angajaților trebuie să li se garanteze exercitarea efectivă a ambelor drepturi.

Perioada de odihnă zilnică nu face parte din perioada de odihnă săptămânală, ci se adaugă acesteia. Acest lucru se aplică și în cazul în care perioada de repaus săptămânal – ca în Ungaria – este mai lungă decât minimul impus de legislația UE. În acest caz concret, instanța maghiară trebuie acum să decidă.

„Mesaj important pentru protecția sănătății”

Hotărârea este „un mesaj important pentru protecția sănătății angajaților în vremuri în care dreptul de a se retrage de la locul de muncă și timpul zilnic pentru recreere nu mai sunt prezentate ca la zi”, a explicat Johanna Wenckebach, director științific al Institutului Hugo Sinzheimer. pentru Dreptul Muncii și Social al Fundației Hans Böckler.

@erichmocanu

Regulamentul UE privin Pauza de Odihna

♬ Originalton – erichmocanu
erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu