Ce semnifică Vinerea Mare?

În Vinerea Mare milioane de creștini ortodocși își amintesc evenimentele care au dus la răstignirea lui Iisus Hristos. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Vinerea Patimilor.

Vinerea Mare a fost menționată în documente care datează din secolul al IV-lea. Acestea au fost scrise de Egeria, o femeie galică ce a plecat într-un pelerinaj până la Țara Sfântă între anii 381 și 384. Femeia a elaborat o scrisoare lungă despre călătoria sa, prin care a povestit despre experiența Paștelui.

Având în vedere faptul că este o zi conectată cu răstignirea și moartea lui Iisus Hristos, Vinerea Mare a fost, prin excelență, un timp al postului și penitenței.

Data la care are loc Paștele ortodox diferă de obicei de cea folosită de bisericile din Occident. Motivul este faptul că majoritatea bisericilor ortodoxe au păstrat o anumită versiune a calendarului iulian, mult mai vechi decât cel gregorian care este folosit în ziua de astăzi.

În Vinerea Mare, mulți creștini ortodocși participă la liturghii speciale. Acestea includ comemorarea evenimentelor care au dus la răstignirea lui Iisus Hristos. În multe țări de pe glob, unele biserici ortodoxe organizează liturghii în fiecare zi din Săptămâna Patimilor, precum și liturghii speciale pentru copii în Vinerea Patimilor.

Activitățile organizate de biserici pot include împachetarea ouălor roșii pentru a fi distribuite în Duminica Paștelui, activități pentru copii și familii și grupuri de discuții.

Cele mai comune simboluri și tradiții de Vinerea Patimilor

Cele mai comune simboluri folosite în sărbătorirea acestei zile sunt crucea și crucifixul, iar tradițiile pot include venerarea crucii și propovăduirea sau cântarea Pasiunii lui Iisus.

Mulți creștini ortodocși sărbătoresc Vinerea Mare prin post, rugăciune, curățenie, autoreflecție, confesiune și fapte bune. Vinerea Mare amintește evenimentele care au dus la răstignirea lui Iisus Hristos, după cum este spus în Noul Testament.

Andrea Schmidt