Ce să faci dacă există mucegai în casa ta

Din păcate, mucegaiurile nu sunt pretențioase și se înmulțesc rapid într-un mediu umed. Ce anume trebuie făcut, cum să previi cel mai bine și cât costă întocmirea unui raport de expertiză.

Cum se dezvoltă mucegaiurile în interior?

Mucegaiul se simte în general ca acasă, acolo unde există umiditate ridicată și ventilație insuficientă. “În ziua de azi, clădirea este atât de densă încât nu se poate face schimb de aer. Într-un colț rece pe un perete exterior, sporii de mucegai se pot acumula cu ușurință”. Marginile de silicon umede din dușuri și căzi, precum și utilizarea sporită a umidificatoarelor în timpul iernii, pot favoriza formarea mucegaiului.

Cum pot preveni mucegaiul?

Cel mai important lucru este ventilația de explozie frecventă . Toată lumea știe asta, dar foarte puțini o fac în mod consecvent și corect. „Ar trebui să aerisești apartamentul de cel puțin 3 ori pe zi timp de maximum 15 minute de fiecare dată”. Ferestrele nu trebuie să fie înclinate, ci deschise corect. Nu un efort mic, ci cea mai importantă metodă de a contracara formarea mucegaiului. dulapurile nu-l așezați direct la perete, ci mai degrabă mișcați-l puțin, astfel încât aerul să poată circula în spatele lui. Spălați întotdeauna stratul de silicon de pe pereți din baie si bucătărie cu agenți de curățare de uz casnic obișnuiți – înainte ca mucegaiul să fie acolo. Pentru că atunci sporii de mucegai vor dispărea, care sunt încă invizibili pentru ochi în acest moment. Încălzirea corectă și continuă este, de asemenea, esențială pentru spațiile de locuit fără mucegai. La temperatura aerului interioarelor ar trebui să fie întotdeauna peste 20 de grade Celsius.

Ce trebuie să iei în considerare în ceea ce privește umiditatea?

Umiditatea în spațiile de locuit trebuie să fie între 30 și 55%. Mai puțin de 30% usucă mucoasele iarna și virușii se pot înmulți mai bine. Umiditatea poate fi măsurată cu un higrometru, care este deja disponibil relativ ieftin în magazinul de hardware. De îndată ce higrometrul arată mai mult de 60 la sută, este necesară ventilația.

Important: higrometrul în sine trebuie să fie la temperatura camerei (adică să nu-l scoateți din portbagaj și să începeți imediat măsurarea) pentru ca rezultatele să fie corecte.

Ce faci dacă descoperi mucegai în casa ta?

“În baie este relativ ușor. Dacă există o îmbinare din silicon negru, doar tăiați-o și resiliconizați-o”. Dacă există zone mici de mucegai pe perete, încercați doar să le spălați (de exemplu, cu detergent). Dacă acest lucru nu este posibil, stropiti portiunea cu cu alcool (cel puțin 70%) dati un strat de glet / gips si incercati sa vopsiti din nou. Un higrometru (vezi punctul „Umiditate”) ajută la îmbunătățirea comportamentului de ventilație.

Când poate ajuta doar un profesionist?

Dacă petele de mucegai revin în ciuda curățării sau sunt deosebit de mari, cauza poate fi deteriorarea apei sau defectele de construcție. În cazul unei renovări profesionale, accentul se pune pe cercetarea cauzelor . De exemplu, cauza ar putea fi deteriorarea apei într-un apartament alăturat, ceea ce înseamnă că în perete este încă depozitată multă umezeală sau o teava de scurge într-un perete exterior. 

Cât costă o primă vizită de la un expert în mucegai?

Oricine, în calitate de proprietar, ar dori o consultație inițială, cu măsurători și raport scris, trebuie să socotească cu costuri între 200 și 400 de euro. Chiriașii, pe de altă parte, ar trebui să notifice în scris conducerea proprietății. Aceasta comandă apoi o companie specializată. Costurile rezultate revin managementului proprietății – cu excepția cazului în care este vorba de neglijență personală (de exemplu, nu ventilați niciodată!). Important: faceți fotografii și înregistrați umiditatea de mai multe ori pe zi. În cursul unei daune, problema mucegaiului devine un eveniment asigurat.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu