Consecințele hotărârii judecătorești împotriva lui Trump

Donald Trump este acum primul fost președinte al SUA care a fost condamnat penal. El însuși vorbește despre un “proces măsluit”. Ce se va întâmpla acum? Și ce înseamnă această sentință pentru alegerile prezidențiale?

Vinovat pentru toate cele 34 de acuzații: Aceasta a fost opinia celor doisprezece jurați în procesul penal împotriva fostului președinte american Donald Trump la un tribunal din New York. Și au fost în unanimitate.

Juriul este convins că Trump a acoperit plata unei sume de 130.000 de dolari americani pentru tăcere către fosta actriță porno Stormy Daniels înainte de alegerile din 2016, falsificând documente de afaceri. Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, a efectuat plata. Acesta ar fi trebuit să împiedice ca o presupusă aventură sexuală între Daniels și Trump să devină publică.

Acesta din urmă neagă că întâlnirea sexuală a avut loc, iar hotărârea este istorică, deoarece îl face pe Trump primul fost președinte american condamnat penal.

Judecătorul Juan Merchan va anunța sentința în procesul privind banii tăinuiți pe 11 iulie. Teoretic, el l-ar putea trimite pe Trump în spatele gratiilor pentru o perioadă de până la patru ani. Cu toate acestea, observatorii consideră că este puțin probabil ca fostul președinte să fie trimis la închisoare. La urma urmei, Trump este considerat un “infractor primar”, iar falsificarea de documente de afaceri în New York se încadrează în clasa de infracțiuni E – cel mai mic nivel pentru infracțiuni în acest stat.

Cu toate acestea, procesul decizional ar putea fi influențat și de problemele logistice ale unei posibile încarcerări – cum ar fi întrebarea cum poate fi garantată siguranța lui Trump în închisoare.

Prin urmare, o amendă sau o pedeapsă cu suspendare este considerată mai probabilă, iar arestul la domiciliu este, de asemenea, posibil. Mai ales că procurorul Alvin Bragg nu a comentat încă dacă va solicita chiar o pedeapsă cu închisoarea.

Dar nu contează care este sentința: Todd Blanche, unul dintre avocații lui Trump, a anunțat deja la CNN că va face apel – cât mai curând posibil după anunț. Avocații vor să argumenteze că judecătorul este părtinitor. Ei au lansat deja această acuzație în timpul procesului, deoarece fiica lui Merchan conduce o companie printre ai cărei clienți se numără președintele american Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris și alți democrați. Merchan respinsese moțiunea de părtinire.

Întrebat la CNN dacă nu crede că clientul său a avut parte de un proces corect, avocatul a răspuns: “Nu, nu cred”.

Trump nu este încă oficial candidatul republican la președinția SUA. Desemnarea urmează să aibă loc la convenția partidului, la doar câteva zile după sentința planificată. Iar actuala condamnare nu stă în calea acestui lucru. Chiar și în calitate de infractor condamnat, Trump ar putea fi ales președinte, deoarece îndeplinește toate cerințele: Are cetățenie americană prin naștere, are peste 35 de ani și locuiește în SUA de cel puțin 14 ani.

În teorie, Trump ar putea chiar depune jurământul în închisoare sau în arest la domiciliu. Aceasta deoarece Constituția SUA nu interzice candidatura la președinție și exercitarea funcției din închisoare. În orice caz, Trump nu este restricționat în ceea ce privește libertatea sa de mișcare până la pronunțarea sentinței și poate acum să se dedice din nou pe deplin campaniei electorale până atunci.

După anunțarea verdictului, Trump însuși a vorbit în fața reporterilor despre o “rușine” și un “proces măsluit”. Susținătorii săi au publicat un apel la donații cu titlul “Sunt un prizonier politic!”. Numeroși republicani au reacționat, de asemenea, cu indignare: Mike Johnson, susținător loial al lui Trump și președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, a vorbit despre o “zi rușinoasă în istoria americană”. Senatorul Marco Rubio s-a înfuriat pe serviciul de mesagerie scurtă X: “Hotărârea din New York este o farsă absolută care își bate joc de sistemul nostru juridic”.

Unii membri ai partidului republican au fost mai precauți. Fostul guvernator al statului Maryland, Larry Hogan, de exemplu, a făcut apel la oameni să nu pună acum gaz pe foc. “Trebuie să reafirmăm ceea ce a făcut această națiune măreață: statul de drept”, a cerut el.

Fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, John Bolton, care ulterior s-a opus fostului președinte, a scris pe platforma X: “Partidul Republican are acum o ultimă șansă de a schimba cursul și de a nu nominaliza un infractor condamnat la președinție”.

Casa Albă a declarat doar că respectă statul de drept. Echipa de campanie a președintelui american Joe Biden a declarat că verdictul juriului a arătat că nimeni nu este mai presus de lege. Pe contul său privat de X, Biden a scris: “Există o singură modalitate de a-l ține pe Donald Trump departe de Biroul Oval: La urnele de vot”.

Este dificil de prezis ce impact vor avea condamnarea și sentința din New York asupra rezultatului alegerilor. Sondajele realizate în perioada premergătoare judecății – cum ar fi cele efectuate de CNN și ABC News împreună cu Ipsos – au arătat că unii alegători care erau pregătiți să voteze pentru Trump doreau să își reconsidere decizia în cazul unui verdict de vinovăție. Acesta a fost cazul a 16 (ABC/Ipsos) până la 24% (CNN) dintre susținătorii lui Trump intervievați. Cu toate acestea, potrivit ABC/Ipsos, doar patru la sută dintre ei nu au vrut cu siguranță să îl voteze din nou.

Din punct de vedere financiar, campania lui Trump nu trebuie să se aștepte la nicio reducere – cel puțin imediat după pronunțarea hotărârii. Dimpotrivă: unii susținători ai lui Trump au anunțat că își vor mări sprijinul. De exemplu, Don Tapia, un fost ambasador al lui Trump în Jamaica. După cum a declarat pentru agenția de știri Reuters, el, familia și prietenii săi au plănuit să sprijine campania lui Trump cu aproximativ 250.000 de dolari americani. Grupul vrea acum să crească această sumă la un milion de dolari.

Iar Shaun Maguire, un investitor în tehnologie din Silicon Valley care nu donase anterior pentru Trump, a anunțat pe platforma X după verdict că a transferat 300.000 de dolari pentru a-l susține pe Trump.

Potrivit Reuters, hotărârea i-a mobilizat, printre alții, și pe susținătorii radicali ai lui Trump. Aceștia au făcut apel la revolte și represalii pe rețelele de socializare. “Cineva din New York care nu are nimic de pierdut trebuie să se ocupe de Merchan”, ar fi scris un comentator pe platforma Patriots.Win. Pe o altă platformă, Gateway Pundit, o postare scria: “Este timpul să împușcăm niște stângiști. Acest lucru nu poate fi rezolvat prin alegeri”.

Dacă Trump ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, ar avea drepturi extinse în calitate de președinte al SUA – inclusiv dreptul de a grația infractori. În acest caz, însă, el nu ar putea să-și acorde singur o amnistie: Aceasta deoarece hotărârea a fost luată de o instanță din statul New York. Dreptul de grațiere al președintelui se aplică doar infracțiunilor federale.

Fostul președinte se confruntă, de asemenea, cu acuzații penale în alte trei cazuri. Două dintre acestea se referă la presupusele sale încercări masive de a anula retroactiv înfrângerea în alegerile din 2020 în fața lui Biden, în timp ce al treilea caz se referă la ducerea unor documente guvernamentale secrete la reședința sa privată din statul Florida. Se consideră puțin probabil ca procesele pentru aceste trei cazuri să înceapă înainte de alegeri.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu