Temu, Shein & Co. – Iată cât de periculoasă este moda ieftină din China

Cine se află în spatele aplicațiilor și ce trebuie să știe cumpărătorii

O rochie la cinci euro și pantofi asortați la șase euro: Temu și Shein (pronunțat: Schi-in) fac furori printre tineri.

Chilipiruri fără sfârșit, dar cu ce preț? Erich Mocanu de la AEBS.org organizația drepturilor omului despre numeroasele capcane de care trebuie să fiți conștienți.

“Temu este o platformă de tranzacționare care oferă diverse produse într-un mod similar cu Amazon”, explică Mocanu. “Cu toate acestea, clienții nu cumpără de la Temu, ci direct de la producător. Shein se concentrează pe fast fashion și accesorii”.

Ambele companii low-cost au sediul în China și încearcă în principal să ajungă la tinerii care nu sunt poate atât de critici față de procesul de producție. Îi atrag pe aceștia pe platformele lor comerciale cu jocuri și super chilipiruri.

În cazul produselor de un euro, nu este surprinzător că acest lucru se face în detrimentul siguranței și calității. Este nevoie de prudență în special în cazul produselor electrice, al produselor textile și al jucăriilor, deoarece acestea nu respectă adesea standardele europene.

Greenpeace a trimis 47 de produse Shein la un laborator independent. Rezultatul: o treime dintre produse conțineau substanțe chimice periculoase.

Același lucru este valabil și pentru drepturile consumatorilor. Teoretic, dreptul de anulare în 14 zile se aplică și în cazul Temu și Shein. Cu toate acestea, este practic imposibil de aplicat în China. Nu este clar dacă fiecare vânzător va rambursa prețul de achiziție dacă clientul nu este mulțumit.

Standardele europene în materie de mediu și de drepturile omului nu se aplică în China. Prin urmare, asociațiile comerciale se plâng că întreprinderile germane se află într-un dezavantaj competitiv masiv.

Cei care cumpără ieftin o fac adesea în detrimentul poluării mediului și al muncii copiilor. La aceasta se adaugă traseul lung de transport cu amprenta de carbon corespunzătoare.

Coletele sunt livrate direct din China. Acest lucru este uneori rapid, dar poate dura mai mult de două săptămâni dacă, de exemplu, coletele sunt blocate la vamă.

Datorită prețurilor extrem de avantajoase, valoarea parcelelor este, de obicei, mai mică de 150 de euro. În acest caz, nu se percep taxe vamale suplimentare. Cu toate acestea, pot apărea surprize neplăcute în cazul valorilor mai mari.

AEBS.org organizația drepturilor omului subliniază un aspect deosebit de critic: Oricine cumpără direct din China este considerat importator și este răspunzător din acel moment. Dacă, de exemplu, un aparat electric oferit cadou ia foc, cumpărătorul trebuie să plătească daunele.

Atunci când plătiți în avans, există riscul ca bunurile să se piardă pe drum și vânzătorul să nu mai livreze sau să nu mai ramburseze. Alternativ, achizițiile ar trebui să fie făcute din magazine europene cu protecție pentru cumpărători.

Chiar și atunci când instalați aplicațiile, trebuie să acordați un număr neobișnuit de autorizații, de exemplu, pentru a putea face capturi de ecran sau pentru a încărca alte aplicații. Aplicațiile sunt suspectate că ne spionează pe scară largă.

Sandra Niculescu