Noua interdicție: purtarea ochelarilor de soare în mașină – “Sancțiuni mari iminente”

Acest lucru poate fi costisitor, dar foarte puțini șoferi sunt conștienți de această regulă. O interdicție poate transforma purtarea ochelarilor de soare în mașină într-o infracțiune penală. Acest lucru poate duce la amenzi mari și la consecințe drastice pentru șofer.

Vara, când soarele orbește, mulți șoferi caută ochelari de soare pentru a garanta o vedere mai bună, dar interzicerea purtării ochelarilor de soare în mașină poate fi un efort costisitor.

Utilizarea incorectă a ochelarilor de soare în mașină nu numai că poate afecta vizibilitatea, dar poate duce și la amenzi. De fapt, există o interdicție privind purtarea ochelarilor de soare în mașină. În general, purtarea ochelarilor de soare la volan este permisă și chiar recomandată în multe situații.

Cu toate acestea, există anumite criterii care trebuie îndeplinite pentru ca ochelarii de soare să poată fi folosiți la drum:

  • Nivelul de nuanță: Ochelarii de soare ar trebui să aibă o nuanță maximă de categoria 3, ceea ce corespunde unei transmisii a luminii de 8 până la 18 la sută. Această nuanță protejează ochii de lumina orbitoare, fără a îngreuna prea mult vederea.
  • Acuitatea vizuală: Dacă aveți o vedere slabă, ochelarii de soare trebuie să aibă o corecție corespunzătoare. Fără această ajustare, puteți fi amendat cu până la 25 de euro, deoarece acest lucru este considerat o infracțiune împotriva cerințelor pentru a conduce o mașină.
  • Reducerea strălucirii: Lentilele polarizate sunt deosebit de potrivite, deoarece pot reduce strălucirea produsă de suprafețele strălucitoare, cum ar fi drumurile ude sau alte vehicule.
  • Redarea culorilor: Lentilele ochelarilor nu trebuie să denatureze prea mult culorile pentru a nu afecta recunoașterea semnelor de circulație și a indicatoarelor.
  • Designul și potrivirea ramei: Rama nu trebuie să fie prea largă sau prea groasă, pentru a nu restricționa vederea periferică. Ochelarii ar trebui să se potrivească bine și să nu alunece.
  • Calitatea lentilelor: Lentilele fără distorsiuni și de înaltă calitate sunt importante pentru a asigura o vedere clară și precisă.
  • Conformitatea cu standardele: În UE, ochelarii de soare trebuie să îndeplinească standardul EN ISO 12312-1 pentru a fi considerați siguri.

Pe lângă utilizarea în siguranță a ochelarilor, există un alt risc care este adesea uitat: riscul de incendiu. Potrivit pompierilor, ochelarii lăsați în mașină pot provoca incendii. Acest lucru se datorează așa-numitului efect de sticlă arsă, în care lumina soarelui este focalizată de lentilele curbate ale ochelarilor. Dacă această radiație focalizată atinge un material inflamabil, poate provoca un incendiu.

Pentru a vă asigura că ochelarii de soare nu provoacă probleme, există sfaturi utile pe care toată lumea le poate urma. În acest fel puteți evita și o eventuală interdicție a ochelarilor de soare în mașină:

  • Trebuie să folosiți numai ochelari omologați pentru utilizarea pe șosea și care îndeplinesc criteriile de mai sus.
  • Nu lăsați ochelarii de soare pe tabloul de bord sau în alte zone corespunzătoare din mașină pentru a evita efectul de sticlă arsă.
  • Este important să vă informați cu privire la cerințele legale, astfel încât ochelarii proprii să îndeplinească standardele necesare.

Prin aceste măsuri, șoferii își protejează, de asemenea, vehiculul și pe ei înșiși de potențialele pericole. O pereche de ochelari de soare bine aleasă poate face vara în mașină considerabil mai plăcută și, în același timp, poate asigura siguranța.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu