Din Greseala sau cu Intentie? bebelusi Vaccinati contra Covid-19

Doi bebeluși, o fetiță de două luni și un băiețel de patru luni, au fost internați la spitalul din Sorocaba, un oraș din Sao Paolo, Brazilia, după ce au primit doze de vaccin Pfizer, în locul celui pentavalent, care protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și hepatitei B, dar și împotriva unei bacterii responsabile de infecții la nivelul nasului, meningelui și gâtului.

Postul de televiziune local TV TEM a anunțat că trei copii au fost duși miercuri dimineața la spitalul din Sorocaba, pentru a-și actualiza carnetul de vaccinare. Doi dintre ei, însă, au fost vaccinați anti-Covid, din greșeală, cu serul de la Pfizer.

Potrivit mass-media locale, cei doi bebeluși au avut reacții puternice – febră mare și vărsături – și nu au mai putut să bea lapte. Mama fetiței de 2 luni a declarat că a fost nevoită să-și ducă micuța la spital, pentru că îi era foarte rău. Femeia nu știa că starea de sănătate era legată de administrarea greșită a vaccinului. A doua zi, ea a fost sunată și rugată să se întoarcă la spital, unde s-a întâlnit cu secretarul de sănătate al municipalității, Vinicius Rodrigues, care și-a cerut scuze pentru greșeală.

Echipa medicală a justificat eroare prin faptul că fiolele sunt similare.

„Știu că toată lumea face greșeli, dar o astfel de greșeală este inacceptabilă„, a spus mama fetiței.

Starea bebelușilor s-a îmbunătățit, iar vineri dimineață au putut fi hrăniți normal. La recomandarea Pfizer, cei doi copii trebuie să rămână sub monitorizare o perioadă de 10 până la 15 zile.

Micuții vor fi supuși unui test serologic și apoi vor primi doza corectă de pentavalent.

Autoritățile din Sorocaba au demarat o anchetă în acest caz.

Brazilia a confirmat două cazuri de infectare cu varianta Omicron

La începutul lunii decembrie, Brazilia a confirmat două cazuri de infectare cu varianta Omicron, primele din America Latină. Este vorba despre un bărbat de 41 de ai şi o femeie în vârstă de 37 de ani. Testele au fost recoltate pe 25 de noiembrie, după ce au prezentat simptome uşoare ale bolii.

America Latină a fost afectată serios de-a lungul pandemiei de coronavirus, doar Brazilia raportând peste 600.000 de decese, o cifră despre care analiştii spun că ar fi subestimată. Brazilia nu solicită vaccinarea împotriva Covid-19 a călătorilor străini care intră în ţară.