BREAKING NEWS – Curtea ordonă departamentului de sănătate să predea toate informațiile din contractul de vaccinare Covid către NPO

O organizație non-profit, Health Justice Initiative (HJI), a câștigat o acțiune în justiție pentru a obliga guvernul să dezvăluie toate contractele de vaccinare Covid-19 încheiate cu producătorii și furnizorii farmaceutici.

Înalta Curte din nordul Gauteng din Pretoria a pronunțat joi o hotărâre în acest caz, ordonând ministrului Sănătății, Dr. Joe Phaahla, și responsabilului cu informațiile din cadrul Departamentului Național de Sănătate să predea documentele către HJI în termen de 10 zile de la pronunțare.

HJI – care pledează pentru un sistem de sănătate publică și globală mai incluziv și mai echitabil – a lansat o acțiune în justiție împotriva guvernului pentru a dezvălui contractele de achiziție a vaccinului Covid-19 cu corporațiile farmaceutice, inclusiv Pfizer și J&J, după ce departamentul de sănătate a respins cererea sa în iulie 2021 pentru a avea acces la documente în conformitate cu Legea privind promovarea accesului la informații (Paia).

Organizația consideră că dreptul constituțional al publicului de a avea acces la informații despre achizițiile publice a fost încălcat prin secretul legat de detaliile comerciale legate de furnizarea vaccinului Covid-19 în Africa de Sud și la nivel global.

HJI dorește să vadă nu numai toate contractele și acordurile cu industria farmaceutică, ci și copii “ale tuturor rezultatelor și/sau proceselor-verbale și corespondenței din cadrul reuniunilor de negociere a vaccinurilor Covid-19” implicate.

Interes public

Departamentul de sănătate a refuzat să predea documentele, spunând că dosarele nu sunt de interes public. Printre alte argumente pe care le-a depus, departamentul a invocat acordurile de confidențialitate și de confidențialitate pe care le-a semnat cu marile companii farmaceutice.

La pronunțarea hotărârii în această cerere, judecătorul Anthony Millar, care a audiat procesul luna trecută, a decis că refuzul guvernului de a acorda acces la HJI a fost anulat.

El a constatat că este “evident” că există un interes public în ceea ce privește divulgarea documentelor.

Millar a decis:

  • În concluzie, consider că nu există niciun merit în argumentele din partea respondenților potrivit cărora informațiile și înregistrările solicitate nu ar trebui divulgate ca urmare a lipsei de asociere materială a părților afectate. Clauzele de confidențialitate, despre care se pretinde că ar fi conținute în contractele în cauză, interesul comercial prezent sau viitor al republicii împiedică divulgarea documentelor și, în sfârșit, nu există niciun temei pe baza căruia ar trebui să existe o divulgare obligatorie în interes public.

Obligarea Departamentului la plata cheltuielilor de judecată

Acesta a obligat departamentul de sănătate să plătească cheltuielile de judecată aferente cererii HJI.

De asemenea, Millar a ordonat departamentului de sănătate să furnizeze HJI copii ale tuturor contractelor de achiziție a vaccinului Covid-19, ale memorandumurilor de înțelegere și ale acordurilor.

5 lucruri pe care guvernul le-a greșit în legătură cu Covid-19

  • Johnson & Johnson
  • Aspen Pharmacare
  • Pfizer
  • Institutul Serum din India
  • Sinovac/Coronavac
  • Orice alt producător/licențiat de vaccinuri
  • Echipa de lucru pentru accesul la vaccinuri a Uniunii Africane
  • COVAX, și
  • Fondul de solidaritate

HJI a citat doar guvernul în cererea sa, deoarece nu a putut spune ce alte entități juridice au fost implicate în contractele de vaccinare. Organizația non-profit a declarat că atât departamentul de sănătate, cât și Pfizer au refuzat să îi ofere detalii despre companiile implicate, în timp ce companii precum J&J nu au răspuns la solicitările sale.

În argumentarea cererii de divulgare a documentelor, directorul HJI, Fatima Hassan, a declarat că există o nevoie sporită de transparență și responsabilitate, în special în timpul unui dezastru național, în care mai multe dintre controalele și echilibrele obișnuite sunt limitate.

Hassan a adăugat că această dezvăluire a fost și mai importantă în sectorul sănătății, ca urmare a acuzațiilor serioase potrivit cărora, la nivel global, companii farmaceutice puternice au intimidat țările pentru a semna contracte secrete în timpul apogeului pandemiei Covid-19, iar la nivel local, corupția a deturnat milioane de ranzi din măsurile de ajutorare a Covid-19 și din alte servicii de sănătate.

Transparență și responsabilitate

Hassan a descris hotărârea judecătorească de joi drept o victorie masivă pentru transparență și responsabilitate.

“Contractele se referă la fonduri publice substanțiale, iar procesul de contractare a fost afectat de acuzații potrivit cărora guvernul a achiziționat vaccinuri la prețuri diferențiate, relativ umflate, și că acordurile ar putea conține condiții oneroase și inechitabile, inclusiv clauze largi de despăgubire, restricții la export și clauze de nerambursabilitate.

“Acest moment important vine în momentul în care începem să ieșim din devastarea pandemiei Covid-19.”

Departamentul de Sănătate a declarat că a luat act de hotărârea judecătorească și că o va studia și “va răspunde în timp util”. a scris news24.com

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu