Protecția Copiilor din Germania: peste 45.000 de copii au fost luați în anul 2020 în Custodia Statului

• Autoritățile au înregistrat cu 8% mai puține cazuri decât în ​​anul precedent
• Fiecare al treilea copil afectat cu vârsta mai mică de 12 ani
• Importanța cererilor excesive, abuzului și neglijenței crește

Birourile de asistență socială a tinerilor din Germania au avut grijă temporar de aproximativ 45.400 de copii și tineri pentru protecția lor în 2020. După cum a raportat Oficiul Federal de Statistică (Destatis), două treimi (67%) dintre acești copii au fost îngrijiți din cauza unui risc urgent de bunăstare a copilului, 17% din cauza intrării neînsoțite din străinătate și încă 17% la cererea minorii în cauză. O treime (33%) din toți băieții și fetele care au fost arestați în 2020 aveau mai puțin de 12 ani, iar fiecare al zecelea copil (11%) era chiar mai mic de 3 ani.

Comparativ cu 2019, numărul persoanelor luate în îngrijire a scăzut cu 8% sau în jur de 4.100 de cazuri. Spre deosebire de cei doi ani anteriori, totuși, în anul Corona 2020 nu a fost responsabil doar numărul scăzut de persoane luate în îngrijire după intrarea neînsoțită (-1.100 de cazuri). Scăderea a fost și mai pronunțată în cazurile de risc urgent al bunăstării copilului (-2.100 de cazuri). Numărul de auto-raportări de către băieți și fete a scăzut, de asemenea, în 2020 – spre deosebire de cei doi ani anteriori (-800 de cazuri). Măsura în care aceste evoluții sunt legate de blocări și restricții de contact ca urmare a pandemiei corona nu poate fi răspunsă pe baza rezultatelor disponibile. Cu toate acestea, experții și studiile indicăcă unele dintre cazurile de protecție a copilului au rămas nedetectate din cauza coroanei și, prin urmare, câmpul întunecat ar fi putut crește. Numai acele cazuri sunt incluse în statisticile oficiale care au fost aduse la cunoștința oficiilor de asistență socială a tinerilor și, prin urmare, sunt clasificate în așa-numitul câmp luminos.

Importanța cererilor excesive, a abuzului și a neglijenței crește

În 2020, copiii și adolescenții au fost luați cel mai adesea în custodie deoarece unul sau ambii părinți erau suprasolicitați (41%). Pe locul doi s-a clasat intrarea neînsoțită din străinătate (17%). Semnele de neglijare a fost al treilea motiv cel mai frecvent (15%), iar dovezile abuzului fizic au fost al patrulea motiv cel mai frecvent pentru îngrijirea (13%). Pe locul cinci s-au situat problemele de relație (tot 13%) și pe locul 6 abuzul psihologic (8%). Au fost posibile răspunsuri multiple.

În ciuda scăderii generale a numărului de persoane luate în grijă, aproape toate evenimentele au crescut ca importanță față de 2019 – singurele excepții au fost intrările neînsoțite și problemele școlare și de formare. Acest lucru a fost evident mai ales în cazurile de solicitări excesive ale părinților (+2,3 puncte procentuale), abuz psihologic (+2,1 puncte procentuale), neglijare (+1,7 puncte procentuale) și abuz fizic (+1,0 puncte procentuale). Drept urmare, abuzul fizic în lista celor mai frecvente motive pentru îngrijire a crescut de la locul 5 la locul 4 în 2019, iar abuzul psihologic a crescut chiar și pe două locuri de la locul 8 la locul 6.

Aproximativ fiecare secundă de îngrijire a fost încheiată cel târziu după două săptămâni

Majoritatea minorilor erau găzduiți cu un singur părinte (25%), cu ambii părinți împreună (25%) sau cu un părinte într-un nou parteneriat (14%) înainte de a fi luați în grijă. Cu toate acestea, plasarea anterioară la domiciliu nu a fost de asemenea neobișnuită (13%). Aproximativ fiecare a doua măsură de protecție ar putea fi încheiată cel târziu după două săptămâni (52%). Cu toate acestea, în aproximativ fiecare al optulea caz, perioada de îngrijire a durat o perioadă relativ lungă de trei luni sau mai mult. 

În timp ce erau îngrijiți, majoritatea copiilor și adolescenților afectați au fost plasați într-o unitate adecvată, cum ar fi o casă (80%). Ulterior, majoritatea băieților și fetelor s-au întors la centrul lor anterior de viață la tutore, familia adoptivă sau acasă (37%). Aproape o treime dintre băieți și fete, pe de altă parte, au primit o nouă casă într-o familie de plasament, o casă sau un aranjament de trai asistat (33%).

[pdf-embedder url=”https://preprod.erichmocanu.tv/wp-content/uploads/2021/06/Statistica-Copii-luati-in-custodie-2020-01062021.pdf”]

Note metodologice:
Conform legislației privind protecția copilului și a tinerilor, oficiile pentru protecția tinerilor au dreptul și sunt obligate să ia măsuri provizorii pentru a proteja copiii și tinerii (având grijă) ca ajutor socio-educațional în situații de criză acută sau situații periculoase. Acestea pot fi inițiate la cererea copiilor în cauză ( secțiunea 42, paragraful 1, numărul 1, cartea VIII din Codul social ), în cazul unei amenințări urgente pentru bunăstarea copilului ( secțiunea 42, paragraful 1, numărul 2, Cartea Cartii VIII ) sau în caz de intrare neînsoțită din străinătate ( Secțiunea 42, Paragraful 1, Numărul 3 SGB VIII ). Până la găsirea unei soluții la problemă, minorii sunt luați temporar în custodie și, dacă este necesar, luați în îngrijire în afara casei, de exemplu cu rude, într-o casă sau într-o familie adoptivă.

Măsurile de protecție după intrarea neînsoțită vor fi înregistrate în statisticile din anul de raportare 2017, datorită unei modificări a legii, diferențiată între îngrijirea temporară ( Secțiunea 42a din Cartea VIII a Codului social ) și luarea regulată în îngrijire ( Secțiunea 42 (1) numărul 3 din Cartea VIII din Codul social ). Rezultatele conțin, așadar, dublu număr de minori care au fost inițial arestați temporar și ulterior – de obicei după distribuirea către un alt birou de asistență socială pentru tineri – în decursul unui an de raportare. În 2020, birourile de asistență socială a tinerilor au efectuat aproape 4.600 de detenții provizorii și aproximativ 3.000 de detenții regulate după intrarea neînsoțită.

Informații suplimentare:
Rezultatele detaliate sunt disponibile în publicația „ Măsuri de protecție provizorii ” și în baza de date GENESIS-Online sub termenul de căutare „ Măsuri de protecție provizorii (22523)” . Datele detaliate cu privire la protecția copilului și bunăstarea copilului pot fi găsite pe noul subiect Când copiii și tinerii sunt luați în grijă, statisticile privind bunăstarea copiilor și tinerilor colectează date cu privire la cazurile de punere în pericol a bunăstării copiilor prin neglijență și violență, tot anual.

Andrea Schmidt