Adio Libertate: SPD si CDU au legalizat controlul telefonului și computerului nostru!

Marea coaliție este de acord cu utilizarea troienilor de stat chiar înainte de infracțiuni

Poliția federală ar trebui să folosească troieni de stat împotriva persoanelor care nu au comis încă nicio crimă. SPD și Uniunea au convenit asupra acestui lucru în Bundestag, poimâine vor să adopte legea. Președintele SPD, Saskia Esken, a anunțat de fapt că „cu siguranță nu” o va susține.

Marea coaliție din Bundestag a convenit asupra unui compromis asupra Legii poliției federale . De luni de zile, mai întâi ministerele, apoi fracțiunile guvernamentale, au negociat, iar votul legii a fost amânat de trei ori. Ieri SPD și Uniunea au convenit asupra modificărilor pe care le vom publica aici .

Noua lege permite celei mai mari forțe de poliție din Germania să folosească troienii de stat împotriva persoanelor care nu au comis încă nicio infracțiune. Poliția federală are autoritatea de a efectua supravegherea preventivă a telecomunicațiilor , folosind și malware pe dispozitivele finale. Utilizarea ar trebui „să fie îndreptată împotriva persoanelor împotriva cărora nu s-a stabilit încă nicio suspiciune și, prin urmare, nu poate fi dispusă nicio procedură penală [supravegherea telecomunicațiilor]”.

În februarie , liderul partidului SPD, Saskia Esken, ne-a spus că poliția federală nu va primi troianul de stat „în niciun caz ca măsură preventivă, adică nu sub pragul codului de procedură penală”. SPD nu respectă această promisiune. Esken nu a răspuns la ancheta noastră de presă de ieri.

Sursa TKÜ plus / minus

Troienii de stat sunt programe de supraveghere utilizate de poliție și de serviciile secrete pentru a infecta dispozitivele IT, cum ar fi smartphone-urile. Troianul de stat mare „Căutare online” poate căuta și extrage toate datele de pe dispozitiv. Potrivit Curții Constituționale Federale, micul troian de stat „Quellen-Telekommunikationsrechner” (Quellen-TKÜ) trebuie să se limiteze la comunicarea continuă.

Cu patru ani în urmă, cu puțin înainte de sfârșitul ultimei perioade legislative, marea coaliție a extins troianul de stat la toate autoritățile de poliție și o lungă listă de infracțiuni. De atunci , poliției i s- a permis, de asemenea , să redirecționeze comunicațiile stocate cu micul troian de stat. Profesioniștii și experții juridici descriu o astfel de „sursă TKÜ plus” ca „pur și simplu neconstituțională” sau „evident neconstituțională” .

Guvernul federal a dorit să scrie un astfel de „Quellen-TKÜ plus” în legea poliției federale. Marea coaliție a anulat acum acest lucru. Uli Grötsch , care a lucrat la legea pentru SPD în cadrul Comitetului de Interne, comentează la netzpolitik.org: „Este important pentru noi că Poliția Federală nu poate accesa conținutul stocat în sfera puterilor lor, ci poate monitoriza doar comunicarea continuă. ”

Observatorii ar putea vedea acest lucru ca pe o recunoaștere a faptului că „Quellen-TKÜ plus” din codul de procedură penală este, de asemenea, ilegal. Societatea pentru Drepturile Libertății a depus o plângere constituțională împotriva acesteia . Grötsch se referă la această procedură: „Regulamentul din codul de procedură penală este în prezent revizuit de Curtea Constituțională Federală și, prin urmare, ar trebui să așteptăm o decizie înainte de noi reglementări corespunzătoare”.

Furnizorii devin deputați

Cu toate acestea, troienii de stat au probleme din ce în ce mai importante. Troienii de stat nu sunt necesari , dar încălcările drepturilor fundamentale trebuie să fie necesare și adecvate. Troienii de stat păstrează lacunele de securitate deschise în loc să le închidă. Troienii de stat pun în pericol securitatea publică în loc să o îmbunătățească. Troienii de stat nu pot fi controlați prin lege .

Marea coaliție nu abordează niciuna dintre aceste probleme. În schimb, creează altele noi. Joi, marea coaliție vrea să extindă troianul de stat la toate cele 19 servicii secrete . Acest lucru este destinat să oblige companiile de Internet să ajute la instalarea troienilor de stat . Săptămâna trecută, o alianță largă de la Chaos Computer Club la Google și Facebook a protestat împotriva ei.

Marea coaliție nu este descurajată de acest lucru. Ea vrea să adopte joi atât Legea poliției federale , cât și modificarea protecției constituționale .

Actualizare (09.06. 09:00): marți seară, marea coaliție a convenit și asupra legii pentru modificarea legii protecției constituționale . Noi publică modificarea . Aceasta înseamnă că toate cele 19 servicii secrete primesc troieni de stat. De asemenea, controversatul Quellen-TKÜ plus. Furnizorii de internet trebuie să vă ajute la instalare. (Alți furnizori de telecomunicații nu.)

Andrea Schmidt