Pe drumul vietii cu o povara diabetului de tip 1

Este greu sa traiesti cu o boala cronica in care trebuie sa administrezi tratamentul numai pentru supravietuire si nu pentru vindecare, tot la fel este daca aceasta boala se instaleaza la copii cu varste fragede in cazul nostru 2 anisori.

      Buna eu sunt Alina mama unui baietel care lupta sa fie normal ca toti copii de varsta lui, este mai matur decat altii deja si isi traieste viata cat se poate de pozitiv.

     Am primit acest diagnostic in luna Aprilie 2020 in plina pandenie intr-un spital din Villingen- Schwenningen. Normal ca a cazul cerul pe noi si am intrat intr-un inceput de depresie de la soc dar am primit sprijinul personalului din spital asa cum nu ma asteptam.

    La inceput de drum a trebuit sa inteleg, sa invat, in spital cum sa am grija de un copil cu diabet de tip 1 asa ca am inceput scolarizarea, in acest timp am invatat cum sa ii calculez mesele pentru a administra corect insulina si de a folosi corespunzator pompa de insulina care am primit din spital.

In timpul orelor de scolarizare copilul a participat la ore de sport si a avut acces in camera cu jocuri si jucarii ,si multe activitati care spitalul a putut oferii in conditiile de  „Corana time“.

     Tot in spital sa inceput toate formalitatiile pentru primirea senzorului de glimemie adegvate varstei. Pana aici toate bune si frumoase ne-am adaptat din mers si am reusit cu succes sa ne facem o noua rutina, si acum sa trecem la lucruriile negative care se confrunta o familie cu copii bolnavi cronici si aceasta este ….integrarea in societate, da, gradinita. Am pasit cu pasi increzatori la gradinita din satul in care am cumparat o casa ulterior si ghici ce , primul refuz, prima usa inchisa pe motiv ca nu au personal sa aibe grija de un copil cu diabet de tip 1 dependent de insulina.

      Am incercat sa discut cu primarul dar fara rezultat, solitia a fost sa discut cu protectia copilului si acestea m-au indrumat la Ökumenische Kinder und Jungenförderung e.v. Förderkindergarten Schmetterling tradus in romana Promovarea sau integrarea copiilor si tineriilor Ecumenic in gradinite respectiv scoli.

     In sfarsit am spus eu ca am fost auzita, iar acum despre acomodarea copilului cu dezabilitati , este destul de usoara deoarece sunt tot felul de activitati si terapii pentru dezvoltarea copiilor. Copilul meu de exemplu primeste terapii Longopedice si ergoterapie , masa calda se poate lua la gradinita si plus de asta transportul este asigurat.

Nu va pierdeți speranța, fiți răbdători cu voi exista loc sub soare pentru toti, si nu in ultimul rand  sanatate va doresc.

Alina