Pfizer revizuieşte contractul cu UE pentru vaccinul anti-COVID. Dar noile condiţii sunt respinse de patru ţări membre

Pfizer Inc (PFE.N) a fost de acord să-și prelungească contractul de vaccin împotriva COVID-19 din 2023 până în 2026 cu Uniunea Europeană, a raportat marți Financial Times, citând persoane care au cunoștințe despre această problemă.

Producătorul de medicamente s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% și să întârzie livrarea vaccinurilor, a adăugat raportul. Conform termenilor revizuiți, Pfizer cere plata pentru dozele comandate care nu vor fi niciodată fabricate, se arată în raportul FT.

„Lucrând împreună, am realizat o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului nostru în timp cu mult peste 2023 și securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze”, a declarat comisarul Uniunii Europene pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un comunicat.

„Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de o înțelegere”, a adăugat Kyriakides.

Noile condiții au fost prezentate miniștrilor sănătății din statele membre într-o ședință privată, potrivit raportului. Ei au întâmpinat rezistență din partea a patru state membre, inclusiv din partea Poloniei.

Assen Medzhidiev, ministrul interimar al Sănătății al Bulgariei, a declarat că țara sa, împreună cu Polonia, Ungaria și Lituania, s-au opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri.

Medzhidiev a adăugat că el crede că, de asemenea, alți membri ai UE nu vor sprijini acordul propus în forma sa actuală.

„Amendamentul propus de Pfizer la acordul Pfizer este în mod clar inacceptabil pentru noi, având în vedere situația critică a ofertei excesive de vaccin în Bulgaria și povara financiară nejustificată pentru produsele destinate distrugerii”, a spus Medzhidiev.

“Solicităm Comisiei să revină la masa negocierilor, ținând cont pe deplin de mandatul dat. Până la găsirea unei soluții, toate livrările trebuie oprite”, a spus el.

Pfizer nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Reuters a raportat în ianuarie despre discuțiile dintre Bruxelles și Pfizer și partenerul german BioNTech (22UAy.DE) pe fondul unei excese globale de vaccinuri COVID-19, Europa având o ofertă în exces deosebit de mare.

Discuțiile au inclus posibilitatea ca Pfizer să reducă până la 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care UE s-a angajat să le cumpere anul acesta în schimbul unui preț mai mare.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu