Erntehelfer pflücken auf einem Feld des Erdbeerhofs Glantz in der Nähe der Ostsee Erdbeeren. Die Erdbeersaison in Mecklenburg-Vorpommern neigt sich dem Ende entgegen. Nach ersten Hochrechnungen von Anbauern wurden im Land in knapp 30 größeren Betrieben im Schnitt 145 Dezitonnen je Hektar gepflückt. || Nur für redaktionelle Verwendung

Muncitori români, angajați la o fermă din Italia, puși de patron să muncească până la epuizare: O femeie a leșinat pe câmp

Patronul unei ferme, din regiunea Veneto, este investigat acum de autorități și a fost obligat să le dea oamenilor peste 10.000 de euro.

O femeie ar fi leșinat pe câmp de oboseală. Incidentul s-a petrecut la o fermă din comuna Buttapietra, în nordul Italiei. 12 români din Suceava au ajuns acolo prin intermediul unei firme din peninsulă cu promisiunea că vor câștiga bine dacă vor lucra la căpșuni.

„Mi s-a propus până în mai, contract legal, 7,73 euro pe oră, să fac un grup de 11 oameni. Eu eram și șofer și au spus că îmi dau mai mult, chiar 11 euro pe oră. Am ajuns acolo, au promis apartament, dar de fapt țineau oamenii într-un garaj. Am spus: ‘tu vrei și bani pe cazarea asta?’ Ne cerea 3 euro pe zi, iar pe lună ajungea la 90 de euro”, spune Tiron Daniel, la Știrile PRO TV.

Pentru că nu se puteau întoarce acasă fară niciun ban, românii au acceptat condițiile, iar abuzurile au continuat.

Ce le-a transmis patronul falit

Acest sondaj nu mai acceptă voturi

Cine a aruncat Nord Stream in Aer?

„În câmp era foarte greu. Era frig, ploaie, zăpadă. În unele zile, femeile făceau și muncă de bărbați. Făceau solarii cu bare din fier. Spunea să muncească că dacă nu, nu își primesc banii. De asta o și căzut colega, de la stres… și a doua zi a scos-o iar la muncă. Am zis că femeia are nevoie de odihnă și că nu e OK ce fac”, mai spune Tiron Daniel, conform sursei citate.

La final de lună, după ce oamenii au strâns din dinți și au trudit în frig, și-au cerut drepturile. Însă, patronul italian le-a spus că nu are bani, iar dacă vor să plece, o să le trimită el când face rost.

Cazul a ajuns în atenția Consulatului României de la Trieste. Carabinierii și inspectorii de muncă au descins la ferma italianului pe care îl cercetează pentru abuzul comis asupra muncitorilor. Acolo au descoperit și alți străini care nu erau plătiți de patru luni.

„Nu ne oprim doar că am descoperit acest caz. Cred că sunt mult mai multe, dar nu le știm. Vreau să trag un semnal de alarmă și să le spun tuturor românilor care vin să lucreze în Italia să nu se lase calcați în picioare”, a precizat Camelia Bichiş, consilier onorific în Verona.

Din păcate, sunt multe astfel de povești. Dacă vă aflați într-o situație similară, pe pagina Consulatului General al României la Trieste găsiți ghidul lucrătorului român în Italia, datele de contact și numerele de telefon la care puteți cere ajutor.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu