Zeci de muncitori români, exploatați la munci agricole în Italia de alți conaționali: Noaptea erau închiși în dormitoarele insalubre

Ancheta a fost declanșată de o comunicare anonimă primită în urmă cu aproximativ două luni la numărul de utilitate publică “117” al Sălii Operaționale a Comandamentului Provincial al Forțelor Armate, în care un cetățean român semnala faptul că un alt conațional a fugit din zona Gorizia deoarece, împreună cu mulți alții, a fost exploatat timp de luni de zile ca muncitor agricol de către un grup de caporali, de asemenea români, despre care sursa anonimă a furnizat doar o fotografie și numele “șefului”.

Pe baza acestor slabe indicii, anchetatorii Forțelor Armate italiene au demarat verificările necesare pentru identificarea subiecților și verificarea circumstanțelor relatate, prin inspecții și monitorizarea rețelelor sociale.

Investigațiile au permis să se stabilească faptul că, de fapt, în Romans d’Isonzo exista un grup de subiecți care, acționând ca adevărați “caporali”, foloseau lucrători agricoli  în condiții de exploatare, distribuindu-i în diferite exploatații agricole din zona Alto Isontino și Bassa Friulana pentru a munci la tăierea viței de vie.

Zeci de muncitori români, exploatați la munci agricole în Italia de alți conaționali

Sub îndrumarea Parchetului din Gorizia, ofițerii militari ai grupului din Gorizia au instalat dispozitive “GPS” pe unele dintre microbuzele folosite pentru transportul muncitorilor și au supus smartphone-urile presupușilor “caporali” la interceptări telefonice, reconstituind rapid operațiunile asociației, după cum urmează:

– banda era compusă din trei cetățeni români și unul moldovean, de care erau legate o societate cu sediul în provincia Gorizia și o societate de drept românesc, ambele active în domeniul furnizării de forță de muncă. Aceste societăți aveau câteva zeci de lucrători, majoritatea de naționalitate română, angajați – fără contract sau, în orice caz, în mod neregulamentar – ca muncitori în diferite exploatații agricole din zona Isontino Superior și Friuli Inferior;

– muncitorii erau preluați în zori de la dormitoarele puse la dispoziție de cele două companii și duși la locul de muncă în microbuze conduse de asociații lor, unde lucrau în schimburi de aproximativ 10 ore pe zi;

– seara, muncitorii erau din nou concentrați în dormitoare, unde erau închiși în așteptarea zilei următoare. Muncitorilor li se permitea, dar nu întotdeauna, o singură zi de odihnă: duminica;

– exploatarea era determinată de diverși factori, cum ar fi nivelul foarte scăzut al salariului garantat, condițiile precare de locuit și de trai, lipsa regularizării postului de muncă și neasigurarea lucrătorilor nici măcar a garanțiilor minime de siguranță și igienă la locul de muncă.

Noaptea erau închiși în dormitoarele insalubre; a doua zi, duși pe câmp cu microbuzele

Suspecții au profitat în general de starea de nevoie a muncitorilor, care au fost adesea șantajați și amenințați că vor fi dați afară fără plată, au fost privați de documentele de muncă cu promisiunea de a le restitui la sfârșitul sezonului de lucru, adesea recrutați în județul Arad, cu promisiunea de a putea trimite salariul familiilor lor acasă prin transfer de bani.

Mărturiile depuse de muncitorii exploatați au confirmat pe deplin ancheta, constatându-se că aceștia lucrau în schimburi istovitoare pentru salarii derizorii, din care suspecții rețineau în mod arbitrar cheltuieli pentru hrană, cazare și alte cheltuieli. De asemenea, muncitorii erau ținuți într-o stare de semi-segregare.

De fapt, muncitorii români au declarat că nu li s-a permis să părăsească dormitoarele și au confirmat că le-au fost furate documentele de identitate, fiind amenințați în mod constant cu concedierea de către suspecți. Având în vedere pericolul real de evadare a celor patru asociați, care, după percheziție, știind că sunt cercetați, ar fi putut să își piardă urmele, Garda Financiară a efectuat o reținere pentru suspiciune de infracțiune la ordinul procurorului de instrucție, arestându-i pe cei patru și ducându-i la închisorile din Gorizia și Trieste.

Acest articol a fost emis pe baza surselor probatorii dobândite până în prezent, fără a aduce atingere prezumției de nevinovăție a suspecților.

stiridiaspora.ro