17 români, angajați ilegal la un hotel de patru stele din Italia

„Au fost identificați 17 lucrători ilegali și a fost contestată o capacitate de cazare cu 60% mai mare decât maximul permis”. Acestea sunt concluziile unui control efectuat de Guardia di Finanza asupra unui hotel de patru stele din Cervia, pe coasta Ravenna.

Verificările de către autorități au avut loc la sfârșitul lunii iulie în urma unei plângeri de la tatăl unui băiat minor care spune că a fost angajat ilegal în structură pe tot sezonul estival.

Contracte de muncă cu jumătate de normă

Odată ajuns la fața locului, Fiamme Gialle (n.r. – secția sportivă a forței de poliție italiene, Guardia di Finanza) a identificat toți lucrătorii prezenți și a constatat nereguli în angajarea acestora, se arată într-o notă a oamenilor legii. În special, s-a constatat că 17 angajați din cei 25 găsiți la locul de muncă (adică 68%), aproape toți de naționalitate română și angajați în principal în curățenie, au fost angajați cu contracte de muncă cu jumătate de normă, în timp ce, de fapt, erau puși la muncă peste zece ore pe zi.   

După analiza posturilor individuale contractuale și de asigurări sociale, anchetatorii au concluzionat că muncitorii trebuiau să primească salariile mai mari pe baza orelor efective lucrate. „Cel puțin pentru partea declarată, acestea au fost cuantificate în total 26.000 euro, bani pentru pe care firma care administrează hotelul va trebui acum să plătească contribuțiile la asigurările sociale și impozitele aferente”.

În plus, a fost depistat un număr de aproape 200 de oaspeți prezenți în hotel, cu mult mai mare față de capacitatea maximă autorizată. Militarii au verificat numărul de paturi efective față de ceea ce era indicat în comunicările către oficiile municipale competente. Rezultatul a arătat că hotelul era ocupat cu 60% mai mult din limita maximă.

Situația a fost raportată în cele din urmă autorităților competente.

stiridiaspora.ro