Portrait of baby girl receiving vaccination.

Sunt necesare noi vaccinuri corona: spray-urile nazale ar fi ușor de administrat

Vaccinurile corona au salvat milioane de vieți, dar nu au redus în mod decisiv răspândirea virusului, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Prin urmare, organizația a cerut cercetătorilor să dezvolte noi vaccinuri care să reducă infecțiile. În caz contrar, există încă riscul ca variante de virus să se dezvolte împotriva cărora vaccinurile sunt mai puțin eficiente. Sunt necesare și vaccinuri care sunt mai ușor de administrat decât înainte, cum ar fi spray-urile nazale.

OMS și-a actualizat și obiectivele de vaccinare. 100% dintre lucrătorii din domeniul sănătății și 100% dintre toate persoanele de peste 60 de ani și alte persoane care sunt în mod deosebit expuse riscului de boli anterioare din toate țările lumii urmează să fie acum vaccinate de două ori. Obiectivul lor anterior de a vaccina 70% din toți oamenii din toate țările până la jumătatea anului a fost ratat. Doar 58 de țări au reușit să facă acest lucru până la sfârșitul lunii iunie.

Autoritățile ar trebui să se adreseze mai puternic populației

Potrivit unui studiu realizat de Imperial College London publicat în The Lancet în iunie, aproape 20 de milioane de vieți au fost salvate prin vaccinarea corona. În țările mai sărace, însă, doar 28% dintre persoanele în vârstă și 37% dintre lucrătorii din domeniul sănătății au fost vaccinați.

„Chiar dacă 70% din populație este vaccinată, dacă mulți lucrători din domeniul sănătății, bătrânii și bolnavii rămân nevaccinați, decesele vor continua, sistemele de sănătate vor fi sub presiune și redresarea economică globală va rămâne în pericol”, a spus directorul general al OMS, Tedros. Adhanom Ghebreyesus . Autoritățile ar trebui să ajungă mai mult la populație și să depună eforturi pentru a se asigura că și persoanele strămutate sunt vaccinate.