Spălare de bani din greșeală? Ce trebuie să urmărească persoanele fizice

Consumatorii pot fi suspectați de spălare de bani fără să aibă intenția de a o face – mai ales în străinătate. Ce trebuie să luați în considerare atunci când vă aflați în vacanță?

Recent, Commerzbank a fost nevoită să plătească o amendă consistentă de 1,45 milioane de euro pentru încălcări ale Legii privind spălarea banilor. Nu numai băncile și companiile pot fi suspectate, ci și turiștii din alte țări europene.

Dacă doriți să cumpărați lucruri frumoase în vacanță în Spania, ar trebui să plătiți sumele de o mie de euro sau mai mult cu cardul și nu în numerar. Reglementările sunt cele mai stricte în Grecia, unde există o limită superioară strictă de 500 de euro. Sumele care depășesc această limită trebuie plătite prin transfer bancar, card de credit sau cec. Guvernul de la Atena ia în considerare chiar stabilirea limitei la 200 de euro în viitor. Excepție fac în Grecia achizițiile de mașini, pentru care nu există o limită de numerar.

În țări precum Țările de Jos, Portugalia, Italia și Suedia, vă puteți aștepta să vi se ceară și să furnizați detalii personale pentru sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro. Magazinele pot refuza să accepte plăți în numerar dacă nu doresc sau dacă ceva pare suspect. În țările scandinave, banii lichizi nu mai sunt adesea folosiți deloc, nici măcar pentru sume mici.

O prezentare actualizată a reglementărilor în vigoare în țările europene, care sunt în continuă schimbare, poate fi găsită la Centrul European al Consumatorilor din Germania (link extern).

În Italia, există o regulă specială conform căreia clienții trebuie să păstreze chitanța după ce plătesc în numerar. Acest lucru se aplică chiar și în cazul unor sume foarte mici, cum ar fi un espresso. Poliția financiară și fiscală locală, Guardia di Finanza, efectuează în mod regulat controale spontane asupra turiștilor, de exemplu direct pe stradă. Acest lucru are scopul de a preveni ca plățile în numerar să fie folosite pentru bani negri neimpozabili. În general, Italia a majorat limita superioară pentru plățile în numerar la începutul anului 2023 – de la 2.000 de euro la 5.000 de euro.

Limita de numerar în Franța este de 1.000 de euro, dar numai pentru contribuabilii rezidenți în Franța. Pentru străini, care sunt considerați consumatori și nu oameni de afaceri, această limită este de numai 15.000 de euro. Iar pentru vânzările private, cum ar fi mașinile, nu există nicio limită în Franța.

Spania are, de asemenea, o limită superioară de 1.000 de euro, în timp ce limita pentru oaspeții străini este de 10.000 de euro, similar cu cea din Germania. Cu toate acestea, întreprinderile de acolo, cum ar fi magazinele sau hotelurile, nu au voie să accepte sume mai mari de o mie de euro. Dacă o fac, acest lucru este ilegal în Spania.

Prin urmare, implicarea într-o posibilă spălare de bani, cum ar fi crearea de bani negri, ar fi încă posibilă pentru turiștii aflați în Spania de la doar 1.000 de euro. De exemplu, ar trebui să cumpere ceva mai scump într-un magazin sau să plătească o notă de plată mai mare la hotel în numerar. În caz de dubiu, doar hotelierul sau proprietarul magazinului spaniol ar fi pedepsit pentru acest lucru, dar, în calitate de martor în străinătate, cu siguranță nu doriți să fiți interogat de poliție pentru o eventuală complicitate la spălare de bani în timpul vacanței dumneavoastră.

În Austria nu există niciun fel de restricții, unde se pare că totul poate fi plătit în numerar, în orice sumă. Experiențe similare pot fi făcute și în Elveția. Acolo, însă, cursul de schimb față de francul elvețian este adesea foarte nefavorabil, astfel încât poate fi mult mai ieftin să plătiți cu cardul.

De asemenea, în Luxemburg nu există o limită maximă pentru plățile în numerar. Cu toate acestea, comercianții de acolo trebuie să stabilească identitatea clientului pentru sumele de 10.000 de euro sau mai mult și să o păstreze în dosar timp de cel puțin cinci ani. Iar în cazul în care există suspiciuni de spălare de bani, trebuie întocmite rapoarte suplimentare către autoritățile luxemburgheze. În practică, procedura de acolo este similară cu cea din Germania.

Oricine este prins la granița elvețiană, indiferent de motiv, la ieșirea din țară cu o sumă nedeclarată de bani lichizi de 10 000 de euro sau mai mult, riscă să i se confiște banii. Este necesară o declarație scrisă la vama germană. Cu toate acestea, dacă călătoriți din Franța sau Italia în Germania cu valiza plină de bani și ocoliți Elveția, de exemplu, nu trebuie să vă faceți griji în acest sens.

Ar trebui să existe puține probleme cu sumele mai mari de numerar în Cipru și, de asemenea, în fosta țară din UE, Marea Britanie, care nu a avut niciodată euro. Atunci când schimbați în lire sterline, trebuie remarcat faptul că Scoția și Irlanda de Nord au propriile bancnote de lire sterline, care, la rândul lor, adesea nu sunt acceptate în Anglia. În plus, așa-numiții “high value dealeri”, adică comercianții de bunuri de mare valoare, trebuie să înregistreze plățile în numerar cu o valoare mai mare de 10.000 de euro, astfel că situația este similară cu cea din majoritatea țărilor UE.

În Germania, potențiala spălare de bani este monitorizată și urmărită mult mai strict decât în trecut și este considerată acum o infracțiune penală. Aceasta implică, de obicei, bani proveniți din infracțiuni precum traficul de droguri sau de persoane, a căror origine se intenționează a fi ascunsă.

Cu toate acestea, consumatorii pot, de asemenea, să încalce anumite reguli prin deținerile lor de numerar complet legale, deși nu există de fapt o limită maximă pentru numerar. Cu toate acestea, pentru sume în numerar mai mari de 10.000 de euro, există obligații de raportare atunci când se plătesc sau se depun bani într-un cont bancar. Vi se va cere actul de identitate, adresa, data nașterii și, eventual, scopul – cum ar fi cumpărarea unei mașini – sau dacă faceți depozite bancare în nume propriu sau în numele unei alte persoane.

În cazul transferurilor externe către și dinspre Germania, Bundesbank dorește, de asemenea, să fie informată dacă suma depășește 12.500 de euro. Persoanele fizice pot face acest lucru sunând la 0800 1234-111. Linia telefonică directă a Bundesbank a fost înființată pentru a îndeplini obligațiile de raportare mai stricte prevăzute de Legea privind comerțul exterior și plățile (§ 23 AWG). După efectuarea cu succes a plății, mai sunt doar câteva zile pentru a face acest lucru – până în a 7-a zi calendaristică a lunii următoare. Pot fi aplicate amenzi de până la 30 000 de euro.

Oricine nu furnizează sau ascunde datele necesare atunci când depune numerar într-un cont bancar devine suspect – chiar și în calitate de persoană fizică. De exemplu, împărțirea unor sume mari în mai multe plăți unice nu este neapărat o idee bună.

Există de mult timp aplicații de inteligență artificială ale băncilor și ale autorităților fiscale care pot fi capabile să detecteze astfel de cazuri cu ajutorul inteligenței lor artificiale. În Germania, Unitatea de informații financiare (FIU), care se află în subordinea Ministerului Federal de Finanțe, urmează să fie echipată în consecință. FIU este în contact permanent cu băncile, care au birourile lor din spate care verifică în spatele scenei dacă un depozit sau un transfer critic în străinătate poate fi rezervat.

În cazul în care nu se dă “undă verde”, conturile afectate, cu toate activele, sunt uneori pur și simplu blocate fără comentarii, iar cazul poate fi transmis la procuratură. Deblocarea unui astfel de cont poate fi complicată. FIU nu are voie să furnizeze informații despre investigațiile în curs de desfășurare. Acestea pot fi obținute doar de către un avocat scump, specializat în astfel de cazuri. Prin urmare, este cu siguranță mai bine să nu intrați într-o astfel de situație de la bun început.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu