Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Un candidat care divizează NATO

Până acum, premierul olandez Rutte a fost considerat candidat pentru postul de secretar general al NATO. Acum candidează și președintele României Klaus Johannis. Nu are nicio șansă. Dar cererea întârzie o decizie.

Candidatura președintelui României Klaus Johannis pentru funcția de secretar general al NATO a fost întâmpinată în cercurile largi în cadrul alianței. „El împarte alianța într-un moment în care nu ne putem permite asta”, a spus un diplomat la FAZ. Johannis a anunțat marți seară la București, la o conferință de presă special convocată, că a aplicat pentru această funcție.

„România este un pilon al stabilității și securității în regiune și este timpul să ne asumăm o responsabilitate și mai mare în cadrul conducerii euro-atlantice”, a mai spus șeful statului român pe Platforma X. El a subliniat, de asemenea, că România, în calitate de țară care se învecinează cu Marea Neagră și în imediata apropiere a Ucrainei, are o înțelegere profundă a situației de securitate din regiune.

Bruxelles-ul a declarat că, după ce Statele Unite, Germania, Franța și Marea Britanie l-au susținut deja pe actualul premier olandez Mark Rutte în urmă cu trei săptămâni, Johannis nu avea “nicio șansă”. Românul își lansase candidatura pe plan intern în același timp, dar diplomații sperau că o va retrage rapid. Două treimi din cele 32 de state membre și-au semnalat sprijinul pentru Rutte. Johannis, în schimb, poate face curte țărilor de pe flancul estic, care nu s-au angajat încă și care doresc un candidat din rândurile lor.

În afară de Bulgaria, Rutte este nepopular și în Ungaria și Turcia. Săptămâna trecută, guvernul ungar și-a făcut publică opoziția față de politicianul liberal de dreapta, cunoscută de ceva timp pe plan intern. “Bineînțeles că nu putem susține alegerea în funcția de secretar general al NATO a unui om care anterior a vrut să îngenuncheze Ungaria”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjártó. Rutte declarase în iunie 2021, în disputa privind o lege ungară menită să “protejeze” tinerii de homosexualitate: “Obiectivul pe termen lung este să îngenuncheze Ungaria în această problemă”.

În Bulgaria și România, rezistența olandeză la cererea celor două țări de aderare la spațiul Schengen nu a fost uitată. În Bulgaria, de exemplu, a fost considerat scandalos faptul că Olanda, dintre toate țările, cu puternica sa mafie a drogurilor, a acuzat statul balcanic de lipsa de succes în lupta împotriva crimei organizate. Recent, fostul președinte român Traian Băsescu și-a susținut în mod ostentativ succesorul, spunând că este foarte important să-l împiedice pe Rutte să devină secretar general al Alianței.
Băsescu a declarat recent la un post de televiziune românesc că nu este decisiv dacă Johannis a urmărit acest obiectiv în calitate de președinte al României sau prin propria sa candidatură la funcția de secretar general al Alianței. Rutte este “o persoană care disprețuiește România” și este ostilă față de această țară. Starea de spirit este similară în Bulgaria și Turcia.

La București se știe de cel puțin doi ani că dl Johannis aspiră la o funcție internațională înaltă. Cel de-al doilea mandat de șef de stat al său expiră peste câteva luni. Conform Constituției României, el nu are voie să candideze pentru un al treilea. Alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie. Potrivit rapoartelor, Johannis a sperat anul trecut să fie numit într-o funcție înaltă în UE.

Deși Rutte este în continuare favorit în cadrul NATO pentru postul de secretar general, mutarea lui Johannis nu i-a facilitat candidatura. Postul de secretar general al NATO va deveni vacant la 1 octombrie, când contractul lui Jens Stoltenberg se va încheia după zece ani de mandat. Succesorul nu poate fi decis decât prin consens. Washingtonul face presiuni pentru o decizie înainte de alegerile europene din iunie și înainte de reuniunea aniversară a alianței, care va avea loc la Washington în iulie. Cu toate acestea, situația este acum atât de încurcată încât acest lucru pare greu de imaginat.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu