NUMĂRUL DE BUCĂȚI DE DULCIURI AMBALATE INDIVIDUAL TREBUIE MENȚIONAT PE AMBALAJ

Last updated:

Conform unui regulament UE, numărul de bucăți conținute trebuie să fie menționat pe ambalajele care conțin alimente ambalate individual. BVerwG a respins plângerea unui producător de produse de cofetărie conform căreia produsele sale nu erau supuse acestei dispoziții ca neîntemeiată.

În cazul produselor alimentare precum dulciurile precum „Nimm2”, care sunt ambalate individual într-un ambalaj mai mare, trebuie specificate atât greutatea de umplere, cât și numărul de pachete individuale. Acest lucru a fost decis de Tribunalul Administrativ Federal (BVerwG) (hotărârea din 9 martie 2023, Az. 3 C 15.21 ).

Un producător de dulciuri și alte, conform unui reportaj din presă, aceasta este compania Storck cu produsul său „Nimm 2”, a declarat greutatea totală a dulciurilor pe ambalajul mai multor produse oferite în magazine, dar nu câte. Dulciurile ambalate individual sunt în ambalajul corespunzător.

În timpul unei investigații a oficiului de stat din Renania-Palatinat pentru măsurare și calibrare, au fost inițiate proceduri administrative împotriva unui angajat responsabil ca urmare a informațiilor lipsă. Pentru că, chiar dacă este specificată o cantitate totală de umplutură, aceasta nu este suficientă, potrivit autorității, pentru a respecta prevederile regulamentului alimentar al UE.

INCĂLCAREA DREPTULUI UE

În opinia autorității, precizarea numărului de articole este reglementată cu precizie în Art. 23 Alin.3 coroborat cu Anexa IX nr.4 din Ordonanța privind informațiile alimentare (LIMV). În conformitate cu aceasta, numărul total de ambalaje individuale ar trebui să fie indicat pe ambalajele care constă din mai multe ambalaje individuale, dacă ambalajele individuale nu trebuie considerate ca o unitate de vânzare separată.

Producătorul de produse de cofetărie s-a adresat apoi instanței administrative (VG) Koblenz și a formulat o acțiune declarativă. Storck a cerut o declarație conform căreia informațiile lipsă nu încalcă regulamentul relevant. Motivul invocat de companie a fost că termenul „ambalaj individual” nu a fost suficient definit. Pentru că nu este clar dacă termenul înseamnă fiecare „incintă” a unui aliment sau dacă mai trebuie îndeplinite anumite criterii.

Producătorul de cofetărie s-a plâns, de asemenea, că precizarea numărului exact de bucăți ar duce la alte probleme, de nerezolvat. Deci ar exista o limită de toleranță pentru greutatea de umplere. Dacă aceasta ar fi epuizată, ar exista fluctuații mari în numărul de articole. În plus, ambalajul subumplut sau supraumplut ar face ca informațiile nutriționale imprimate să pară incorecte.

TREBUIE SPECIFICAT NUMĂRUL DE DULCIURI INDIVIDUALE

Cu toate acestea, producătorul de produse de cofetărie a eșuat atât la VG Koblenz, cât și la procedura de recurs în fața OVG.

De asemenea, revizuirea lui Storck a eșuat. Conform art.23 alin.1 și 3 coroborat cu anexa IX nr.4 LMIV, atât cantitatea totală de umplere netă, cât și numărul total de ambalaje individuale trebuie să fie indicate pe preambalajul format din două sau mai multe ambalaje individuale care nu sunt să fie considerate unități de vânzare.

Produsele companiei Storck au fost, de asemenea, supuse acestui regulament. În legislația relevantă a Uniunii nu există niciun temei pentru ipoteza acestora că dispoziția nu se aplică preambalajelor care conțin articole mai mici, ambalate individual. Obligația de a indica numărul de bucăți conținute în ambalaj nu interferează în mod disproporționat cu drepturile fundamentale ale operatorilor din sectorul alimentar.

Mențiunea are valoare informațională suplimentară pentru consumatori și promovează scopul urmărit de LMIV, care este acela de a le permite acestora, atunci când iau deciziile de cumpărare, să aleagă alimentele care se potrivesc nevoilor lor. Nici această obligație nu ar impune o povară nerezonabilă operatorilor din sectorul alimentar.

În special, conform constatărilor OVG pe care se bazează, este posibil ca aceștia să precizeze greutatea totală și numărul de articole astfel încât să nu încalce reglementările privind abaterile maxime admise în cantitățile de umplere, chiar și având în vedere fluctuațiile legate de producție în greutatea articolelor individuale.