Arhiva erichmocanu.tv – CC-BY 4.0 

Pana la 2 ani închisoarea pentru Like sau Distribuire

Poate un Like să fie sancționabil? Pentru prima dată, Tribunalul Regional din Meiningen a răspuns afirmativ la această întrebare și chiar justifică perchezițiile domiciliare. Hotărârea discutabilă permite astfel forțelor de ordine să tragă cu bazooka în vrăbii – și împinge limitele libertății de exprimare. Un comentariu.

Like-urile sunt combustibilul rețelelor sociale. Dacă postările primesc o inimă, o stea sau un “thumbs-up” cu un clic, ele primesc mai multă circulație, mai multă atenție și, prin urmare, mai multe like-uri. Cu toate acestea, faptul că un deget ridicat poate fi o afirmație pedepsibilă care justifică chiar percheziții domiciliare este o noutate. Aceasta a fost decizia Tribunalului Regional din Meiningen (cauza nr. 6 Qs 146/22), care confirmă o hotărâre anterioară a instanței locale din această localitate. Dacă hotărârea va fi menținută, acest lucru nu va avea consecințe doar pentru rețelele de socializare, ci va schimba și limitele libertății de exprimare.

În iunie, instanța districtuală a ordonat percheziționarea apartamentului și a mașinii unui inculpat. Acesta din urmă dăduse anterior like pe Facebook unei intrări a lui “Arminius Hetzer Hermann”, etichetând-o cu emoji-ul unui pumn cu degetul mare în sus. În această postare, “Arminius Hetzer Hermann” comentase serviciul funerar al celor doi ofițeri de poliție care au fost împușcați mortal în ianuarie în timpul unui control în trafic în districtul Kusel din Palatinat, spunând: “Nici măcar o secundă de tăcere pentru aceste creaturi”. Tribunalul districtual a considerat dovedit că acuzatul și-a însușit declarația cu pricina cu tot cu like-ul său și a dispus percheziționarea locuinței în vederea confiscării smartphone-urilor și a “altor medii de stocare electronică”.

Căutarea casei din cauza unui like

Acuzatul nu a fost singurul a cărui locuință a fost percheziționată. Cu o zi înainte de începerea procesului celor doi acuzați de uciderea polițiștilor, poliția din 15 state federale a percheziționat locuințele a 75 de persoane acuzate de publicarea de mesaje de ură. Au fost confiscate peste 180 de dispozitive, în principal laptopuri și smartphone-uri.

Acuzații au făcut apel împotriva percheziției domiciliare la Tribunalul Regional din Meiningen. El nu își scrisese propria postare, ci doar dăduse like la postarea unui alt utilizator. În acest fel, nu a adoptat conținutul acesteia ca fiind al său și nici nu a avut o legătură directă cu uciderea polițiștilor. Termenul “creaturi” se referea mai degrabă la poliție în ansamblul ei, astfel încât nu a existat nicio denigrare personală.

Instanța nu a fost convinsă de această argumentație. Aceasta a concluzionat că percheziția a fost proporțională și legală “din cauza seriozității și a intensității suspiciunii”. Suspectul “era suficient de suspect atât de aprobarea unor infracțiuni penale, cât și de defăimarea memoriei unor persoane decedate (în temeiul articolului 189 din Codul penal)”. Pentru aceasta a fost suficient ca el să fi adăugat emoji-ul la intrarea pe Facebook. Chiar și “destinatarii de vârstă preșcolară” puteau înțelege clar pumnul cu degetul mare în sus.

Unde sunt limitele libertății de exprimare?

În primul rând, se pot ridica două obiecții juridice împotriva hotărârii.

În primul rând, presupunerea instanței că pârâtul a “adoptat” conținutul intrării de pe Facebook cu Like-ul său este discutabilă. Chiar dacă denumirea impiegată de “creaturi” din postarea de pe Facebook “neagă în mod evident demnitatea umană” a ofițerilor de poliție uciși și, prin urmare, trebuie considerată o “gravă ofensă adusă onoarei”, așa cum susține instanța, acest lucru nu înseamnă că cei care aprobă public această afirmație sunt, de asemenea, vinovați.

În cele din urmă, instanța districtuală face o distincție insuficientă între o insultă și aprobarea acesteia – o distincție pe care o facem în viața analogică. Prin urmare, instanța trebuie să se întrebe dacă dorește să percheziționeze casele persoanelor care aplaudă sau chiar râd la o afirmație sau o insultă presupus ilegală la un eveniment de cabaret.

Cu toate acestea, Curtea Regională merge mai departe: potrivit hotărârii, acuzatul a aprobat public o crimă “într-un mod care este de natură să tulbure liniștea publică”. Cu toate acestea, în conformitate cu secțiunea 140 din Codul penal german (cu referire la secțiunea 126), acest lucru se aplică numai dacă declarațiile incită la violență, la infracțiuni publice periculoase sau la încălcarea liniștii publice. Like-urile din rețelele de socializare nu sunt enumerate acolo. În schimb, acest lucru înseamnă că instanța restrânge considerabil limitele libertății de exprimare. Până acum, dreptul penal trasa linia doar în punctul în care exista o incitare la violență tangibilă.

Cu Bazooka de investigație contra Like-urilor

În al doilea rând, mandatul de percheziție nu este deloc proporțional. Potrivit instanței, acesta a servit la asigurarea “datelor de pe dispozitivul terminal emițător” ca probă și la confiscarea “instrumentului”. Măsuri mai puțin drastice nu erau disponibile în iunie sau retrospectiv.

Cu toate acestea, se pare că inculpatul nu a negat în niciun moment că ar fi făcut evaluarea înregistrării de pe Facebook. Prin urmare, confiscarea smartphone-ului “instrumentului de infracțiune” a fost, de asemenea, irelevantă pentru desfășurarea anchetei. Atunci de ce această măsură drastică, care interferează semnificativ cu viața privată a persoanei în cauză?

Folosirea smartphone-ului ca probă, ca pe un cuțit sau o armă, fie arată ignoranță digitală, fie poliția și instanțele de judecată vor să tragă în vrăbii cu bazooka de investigație. În acest caz, însă, se pune întrebarea dacă acțiunea lor decisivă are vreo legătură cu faptul că, în acest caz, nu un medic austriac sau un tânăr streamer Twitch a fost afectat, ci funcționari publici din rândurile lor.

Dacă decizia instanței rămâne valabilă, acest lucru va avea consecințe grave asupra libertății de exprimare – și nu numai asupra internetului. Această evoluție a devenit deja evidentă la sfârșitul anului 2020, când Procuratura Generală din Frankfurt pe Main a inițiat pentru prima dată o procedură penală pentru like-urile de pe Facebook. Cu toate acestea, la acel moment, oficialii au fost încă deschiși cu privire la faptul că procedurile au servit drept “avertisment”. Și cu doar câteva luni mai devreme, în cadrul dezbaterii din Bundestag privind modificarea Legii privind aplicarea legii privind rețelele (NetzDG), chiar și membri ai fracțiunilor guvernamentale au recunoscut “clarificarea insuficientă a termenilor”, de exemplu în ceea ce privește întrebarea dacă un Like îndeplinește sau nu infracțiunea penală de “aprobare”, conform NetzDG. În mod neglijent, instanțele clarifică acum această chestiune – în detrimentul libertății de exprimare și al drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu