CDU avertizează asupra „turismului în beneficiul copiilor”

Străinilor din UE șomeri ar trebui să li se permită să încaseze alocație pentru copii în Germania. Asta vrea Curtea Europeană de Justiție (CEJ) la Luxemburg.

Până acum, cine a venit în Germania din România și voia sa primeasca alocație pentru copii, trebuia sa aibe un job legal. Potrivit CEJ, acest lucru NU ar trebui să fie necesar în Germania în primele trei luni.

O bulgară s-a plâns că vrea să primească alocație pentru copii pentru cei trei copii ai săi, deși nu a câștigat niciun ban în Germania. Cazul a ajuns în fața CEJ – și s-a încheiat cu o palmă pentru Germania.

Spre comparație: dreptul la alocația pentru copii pentru trei copii peste trei luni se ridică la aproximativ 2000 de euro. Salariul mediu lunar în Bulgaria: 800 de euro.

Politicienii germani se tem de abuzuri în masă

► Expertul în interior Christoph de Vries (47 de ani, CDU) către BILD: „Verdictul implică riscul turismului de alocații pentru copii în Germania. Guvernul federal este acum chemat să găsească o soluție sigură din punct de vedere juridic care să împiedice să se întâmple așa ceva.”

El explică: „Ideea de bază a libertății de circulație în UE se bazează pe angajarea lucrătorilor în alte state membre ale UE și nu pe revendicarea unor beneficii sociale mai atractive”.

► Politicianul european Dennis Radtke (43 de ani, CDU) cere: „Statul trebuie să ia măsuri consecvente împotriva fraudătorilor sociali”.

Ministerul Federal de Finanțe promite în BILD: Este o „îngrijorare urgentă” să împiedicăm asistența socială să fie solicitată pe nedrept.