Concediul parental, indemnizația parentală, îngrijirea copiilor – unde se situează Germania în comparație internațională?

Franța sprijină cu generozitate tinerii părinți, în timp ce în SUA aceștia sunt în mare parte pe cont propriu. Unde se situează Germania într-o comparație între țări?

Berlin. Gata cu alocația parentală pentru cuplurile bogate – planul guvernului federal a declanșat o dispută privind sprijinul familiei. Cei cu un venit familial impozabil de peste 150.000 de euro vor fi excluși pe viitor de la această prestație de politică familială. Concediul parental, alocația parentală, îngrijirea copiilor – unde se situează Germania în comparație internațională?

Olanda: Alocația parentală din vară

Până de curând, angajații din Țările de Jos aveau în general dreptul la până la jumătate de an de concediu parental neplătit, atât timp cât copilul lor avea mai puțin de opt ani. Din vara anului trecut, există acum și indemnizația parentală: Indemnizația parentală de până la 70% din salariul obișnuit (maximum aproximativ 2.500 de euro) este acum plătită pentru maximum nouă săptămâni; de asemenea, este posibil să se lucreze pur și simplu mai puține ore, cu compensarea corespunzătoare a salariului; în plus, angajatul dobândește și drepturile obișnuite la concediu de odihnă în această perioadă. Cu toate acestea, noul regulament se aplică doar în primul an de la nașterea copilului; restul drepturilor la concediu parental rămân neplătite.

Independent de concediul pentru creșterea copilului, se acordă nu numai concediu de maternitate (zece săptămâni), ci și concediu de naștere suplimentar pentru parteneri – timp de o săptămână angajatorul continuă să plătească salariul partenerului, iar timp de cel mult cinci săptămâni suplimentare în primele șase luni de la naștere, statul preia până la 70% din salariu. Este obișnuit ca mamele să se întoarcă la locul de muncă imediat după concediul de maternitate (de obicei, la 4 luni după naștere). Prin urmare, în special în orașe, se oferă servicii de îngrijire a copiilor încă din copilărie; listele de așteptare pot fi lungi.

Italia: Zece zile de concediu parental plătit pentru tată

Cu o rată a natalității de 1,2 copii pe femeie, Italia se află la coada clasamentului european. Nu există indemnizație parentală. Alocația lunară pentru copii variază în funcție de venitul familiei. Pentru primul copil, aceasta se situează între 50 și 175 de euro. Alocația familială se plătește începând cu a 7-a lună de sarcină – până când copilul împlinește 21 de ani. Valoarea prestației depinde, de asemenea, de venit. Femeile însărcinate pot merge la serviciu până în ziua nașterii și pot beneficia de cele cinci luni de concediu de maternitate obligatoriu după naștere. Tații au dreptul la zece zile plătite în perioada care începe cu două luni înainte de data preconizată a nașterii și în termen de cinci luni după naștere.

În timpul concediului de maternitate de cinci luni, mama primește 80 % din salariu. Tatăl are dreptul la zece zile de concediu plătit în Italia. Se poate solicita un concediu parental suplimentar de maximum șase luni, dar acesta este sprijinit doar cu o indemnizație de înlocuire a salariului redusă la 30 %. Locurile de creșă sunt puține în Italia. Nu există niciun drept legal la un loc la creșă. Statul acordă tichete pentru grădiniță: o sumă anuală de 3.000 de euro este acordată familiilor cu un venit mai mic de 25.000 de euro.

Franța are o rată de natalitate relativ ridicată. De ce credeți că este așa?

Rata de natalitate este în medie de 1,83 copii pe femeie, o valoare relativ ridicată, care se datorează probabil și numeroaselor ajutoare pe care le primesc părinții în Franța. Alocația parentală este unul dintre acestea. Sprijinul începe cu alocația pentru copii (300 de euro), care se plătește indiferent de venituri începând cu a treia lună de sarcină și până la trei luni după naștere. Alocația pentru copii, al cărei cuantum depinde de venit, este plătită familiilor de la nașterea primului copil. Acesta crește odată cu creșterea numărului de copii și a vârstei acestora.

Alte beneficii includ reduceri la impozitul pe venit, iar dacă ambii părinți lucrează, există scutiri de impozit pentru creșe, asistenți maternali sau îngrijire la domiciliu. În Franța, alocația parentală face parte dintr-un pachet de prestații numit PAJE, care se acordă tuturor familiilor ai căror copii au mai puțin de trei ani. Tații au dreptul la maximum 12 luni de concediu parental, iar mamele la 16 luni pentru primul copil și la 26 de luni începând cu al treilea. Fondul de securitate socială plătește maximum 3.000 de euro pentru indemnizația de înlocuire a salariului. În principiu, politica familială elaborată a Franței costă mulți bani, și anume aproximativ 90 de miliarde de euro pe an, ceea ce reprezintă 4,4% din produsul național brut și este cea mai bună din Europa.

Austria: Îngrijirea copiilor este încă dificilă în zonele rurale

În principiu, ambii părinți din Austria pot solicita alocația parentală. Plata este combinată cu concediul pentru creșterea copilului – o perioadă de timp liber care este reglementată de legislația muncii. Primirea prestațiilor de transfer este reglementată în mod flexibil. Se poate opta pentru o durată cuprinsă între 12 și 28 de luni dacă doar unul dintre părinți beneficiază de indemnizația parentală și, prin urmare, și de concediu parental; sau, în mod flexibil, între 15 și 35 de luni dacă ambii părinți beneficiază de indemnizația parentală și de concediu parental. În consecință, suma de bani variază în funcție de durată: în varianta cea mai scurtă, aceasta este de 35,85 euro pe zi, iar în varianta cea mai lungă, de 15,38 euro pe zi. Există, de asemenea, posibilitatea unor venituri suplimentare de până la 60 la sută din ultimul venit.

În Viena, frecventarea unei grădinițe este în principiu subvenționată de către municipalitate. Grădinițele sunt deschise toată ziua. În regiunile rurale situația este diferită. Uneori, unitățile sunt închise chiar și după-amiaza. Îngrijirea copiilor revine astfel în cea mai mare parte femeilor – care ajung astfel să aibă locuri de muncă cu fracțiune de normă prost plătite, în special în regiunile rurale.

Marea Britanie: Tații primesc mult mai puțin timp liber pentru copil

În Regatul Unit nu există indemnizație parentală. Mamele permanente au dreptul legal la un total de 52 de săptămâni de concediu de maternitate, din care 39 de săptămâni sunt plătite. În primele șase săptămâni, o mamă primește 90 % din salariul său brut. După aceea, indemnizația de maternitate este limitată la 172 de lire sterline (puțin sub 200 de euro) pe săptămână. Cele care câștigă mai puțin primesc 90 la sută din salariul lor normal. Celelalte săptămâni de concediu de maternitate nu sunt plătite. Tații au un concediu mult mai scurt: pot alege între una sau două săptămâni de concediu de paternitate. Salariul în această perioadă este, de asemenea, de 172 de lire sterline pe săptămână.

Devine destul de costisitor pentru părinții britanici să se întoarcă la muncă și să își trimită copiii la creșă. Statul subvenționează costurile de creșă doar după ce copilul împlinește trei ani (deși există reguli speciale pentru beneficiarii de ajutor social). Costurile centrelor de îngrijire de zi variază, dar, în medie, părinții care își trimit copilul la cinci zile de îngrijire trebuie să scoată din buzunar aproximativ 1000 de lire sterline pe lună, sau 1150 de euro. Cel puțin micuții pot fi trimiși la școală la vârsta de patru ani – și este gratuit.

Suedia: Patria concediului parental

Suedia este țara mamă a concediului parental. A făcut senzație în întreaga lume în 1974, când a fost prima națiune care a înlocuit asigurarea de maternitate cu un concediu parental, la care atât tatăl, cât și mama pot solicita. În ceea ce privește indemnizația parentală, se numără, de asemenea, printre liderii din Europa în ceea ce privește egalitatea de drepturi. În prezent, părinții au dreptul de a beneficia de 480 de zile de concediu parental plătit și de 1,5 ani de concediu neplătit.

În total, alocația parentală poate fi solicitată până când copilul împlinește 12 ani. Pentru primele 390 de zile, indemnizația parentală se plătește la același nivel ca și indemnizația de boală, adică între 250 și 1027 coroane suedeze (între 21,62 și 88,83 euro) pe zi, în timp ce pentru restul de 90 de zile se plătește 180 de coroane (15,57 euro) pe zi. Cele 90 de zile trebuie să fie luate de către bărbat, în caz contrar acestea expiră. Reglementarea a făcut ca tot mai mulți tați suedezi să își ia concediu parental. Dar nu există un echilibru. Aproximativ 30 la sută din zile sunt luate de tați. 70 la sută de către femei. În Suedia, este o practică obișnuită să duci copiii la grădinița cu program complet de zi când au un an. Rata de natalitate este de 1,67 de copii pe femeie.

SUA: Nu există alocație parentală, mulți părinți sunt pe cont propriu

Familiile din SUA nu au la dispoziție alocații lunare directe în funcție de numărul de copii – și nici alocații parentale. În schimb, la nivel federal se oferă reduceri de taxe. Părinții care muncesc, de exemplu, pot deduce din impozitul pe venit până la 35% din costul serviciilor de îngrijire a copiilor în fiecare an și pot economisi astfel până la 6.000 de dolari. În plus, banii de la Washington ajung la fiecare stat în parte, care sprijină familiile cu diverse programe. În plus, atât Departamentul federal al Educației, cât și cele 50 de state finanțează servicii speciale pe care atât școlile publice, cât și școlile publice le pun la dispoziția familiilor mai sărace, cum ar fi serviciile de conducere și de îngrijire a copiilor.

Concediul parental garantat prin lege, în timpul căruia mamele și tații beneficiază de protecție împotriva concedierii, este de 12 săptămâni pe an în SUA pentru funcționarii publici care lucrează pentru guvernul federal, concediu care trebuie luat imediat după nașterea copilului. În sectorul privat, în schimb, nu există niciun drept la concediu parental, acesta poate fi voluntar și este disponibil doar pentru un sfert dintre angajați.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu