DESPĂGUBIRI DE 35.000 DE EURO PENTRU BĂRBATUL CARE A FOST RĂNIT ÎN TIMPUL ARESTĂRII LA AMSTERDAM CS

Un român a primit 35.000 de euro daune și despăgubiri de la poliția din Amsterdam pentru că a fost rănit în timpul arestării sale la Amsterdam Central, în august 2020.

Bărbatul în vârstă de 27 de ani, pe atunci în vârstă de 27 de ani, a fost rugat pe 14 august 2020 „să se retragă împreună cu bicicleta sa din pasajul IJ al stației“, scrie agenția de daune personale JBL&G într-un comunicat de presă. Potrivit ofițerilor, acest lucru nu s-a întâmplat suficient de repede, el a fost împins de umăr și lovit cu pumnul în față.

Apoi, ofițerul l-ar fi apucat și „l-a trântit pe jos“. Ca urmare, bărbatul și-a rupt șoldul. Bărbatul a strigat apoi de durere, dar ofițerii au refuzat să cheme o ambulanță. Un trecător a făcut-o.

INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ DUPĂ O FRACTURĂ DE ȘOLD

După incident, poliția a negat orice responsabilitate, precizează agenția de daune personale. Dar, după „o anchetă internă a poliției (cu analiza înregistrărilor camerelor de luat vederi disponibile)“, biroul pentru vătămări corporale a declarat că ar fi „flagrant evident“ că ofițerii ar fi putut gestiona problema în mod diferit.

Poliția din Amsterdam a confirmat că poliția a plătit 35.000 de euro drept daune și compensații. Întrebat despre alte măsuri, purtătorul de cuvânt a declarat că „au fost luate măsuri adecvate la nivel intern ca urmare a acestui caz“, pe baza unui raport de anchetă al Departamentului de integritate și reclamații în materie de securitate.

Avocata Wieteke Drummen, care a asistat de asemenea victima, a depus în plus o procedură în temeiul articolului 12 împotriva poliției, „deoarece procurorul a refuzat să îl urmărească penal“ pe ofițerul care și-a agresat clientul, spune ea. „Această plângere a fost respinsă de tribunalul din Amsterdam, pentru că el a primit într-adevăr o eliberare condiționată din punct de vedere penal“. Potrivit avocatei, ofițerul lucrează în prezent încă în cadrul poliției din Amsterdam.

Bărbatul a trebuit să fie supus unei intervenții chirurgicale după fractura de șold și încă mai avea plângeri un an mai târziu, potrivit JBL&G. Cei 35.000 de euro „reprezintă atât o compensație materială pentru cheltuielile (medicale) suplimentare suportate, cât și despăgubiri pentru șocul, durerea și suferința îndurate“.