Focul il stingem cu Foc – Eurodeputații aprobă planurile de a furniza mai multă muniție Ucrainei

Joi, Parlamentul a adoptat planuri de creștere a producției UE de muniție și rachete pentru a aborda deficitul actual.

Potrivit textului, convenit cu Consiliul săptămâna trecută, Actul privind sprijinirea producției de muniții (ASAP) vizează accelerarea livrării de muniție și rachete către Ucraina și sprijinirea statelor membre în reaprovizionarea arsenalelor lor. Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanțări în valoare de 500 de milioane EUR, ASAP urmărește să sporească capacitatea de producție a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniție de artilerie, rachete și componente ale acestora.

În timpul negocierilor cu Consiliul, eurodeputații s-au asigurat că o gamă mai diversă de proiecte pot primi finanțare și că întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) vor fi eligibile pentru o rată de finanțare mai mare. Aceștia au asigurat o finanțare suplimentară care nu ar trebui să vină în detrimentul finanțării de coeziune existente. Eurodeputații au insistat, de asemenea, să se asigure că țările UE vor furniza Ucrainei muniția finanțată în temeiul acestei legislații, fără restricții la export.

Citat

Liderul echipei de negociere a PE, Cristian Bușoi (PPE, România), a declarat: „Votul de astăzi marchează un alt pas înainte pentru securitatea și apărarea Europei, precum și pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei în fața agresiunii în curs a Rusiei. Am realizat cu succes cel mai urgent aspect al legii: asigurarea furnizării mai multor muniții pentru Ucraina. Este o mărturie a solidarității Europei și a securității noastre colective.”

Următorii pași

Legislația a fost adoptată cu 505 voturi pentru, 56 împotrivă și 21 abțineri. Acesta trebuie acum să fie aprobată de Consiliu pentru a deveni lege.

Context

ASAP vine ca răspuns la o solicitare a Ucrainei adresată UE de a furniza muniție de artilerie de calibru 155 mm și la acordul Consiliului din 20 martie 2023 cu privire la o propunere pe trei direcții privind munițiile. Statele membre au fost invitate să transfere de urgență muniție din propriile stocuri către Ucraina (prima direcție). Țările UE au convenit să achiziționeze în comun un milion de cartușe de muniție (a doua direcție). Cea de-a treia direcție urmărește creșterea capacității de producție în industria europeană de apărare. Acest aspect ar trebui realizat prin intermediul ASAP, care răspunde direct solicitării Consiliului de a livra urgent muniție și, la cerere, rachete Ucrainei și de a ajuta statele membre să se reaprovizioneze.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu