Hotărâre a CEJ: Reforma judiciară din Polonia încalcă legislația UE

Polonia a suferit o ultimă înfrângere la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) într-o dispută cu UE cu privire la independența și viața privată a judecătorilor. Potrivit unei hotărâri pronunțate luni, dispozițiile reformei judiciare din 2019 a Poloniei încalcă legislația UE. Hotărârea de la Luxemburg ar putea avea, de asemenea, un impact asupra unei penalități cu titlu cominatoriu impuse anterior în cadrul procedurilor sumare.

Contextul este o plângere depusă de Comisia Europeană în 2021, potrivit căreia mai multe reglementări poloneze încalcă legislația UE. În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia este responsabilă de monitorizarea respectării de către state a legislației UE. De asemenea, aceasta dă în mod repetat în judecată Germania în fața CEJ pentru a impune respectarea legislației UE.

Judecători disciplinari

Actuala dispută se referea, printre altele, la o lege privind disciplina judecătorilor. Curtea de Justiție a fost clară: normele poloneze nu garantează accesul la o instanță independentă și imparțială. Acest lucru include posibilitatea ca instanțele naționale să verifice dacă ele însele sau alte instanțe îndeplinesc cerințele prevăzute în dreptul Uniunii.

Controversata reformă judiciară a dus deja la amenzi coercitive

Guvernul național conservator al Poloniei reformează de ani de zile sistemul judiciar al țării, în ciuda criticilor internaționale. Comisia Europeană a intentat mai multe procese împotriva acestor reforme. Unele decizii au fost anulate de CEJ.

Deoarece Varșovia a refuzat să pună în aplicare hotărârile anterioare ale CEJ, Curtea de Justiție a impus în cele din urmă o penalitate cu titlu cominatoriu de un milion de euro pe zi în cazul care a fost decis acum. Amenda a fost înjumătățită în primăvară, deoarece, de atunci, guvernul a făcut unele modificări în sistemul judiciar.

Polonia trebuie să se aștepte la continuarea procedurilor

Din punctul de vedere al UE, însă, acest lucru nu este suficient. Alte proceduri se întrevăd deja la orizont: În februarie, Comisia Europeană a dat din nou în judecată Polonia pentru încălcări ale legislației UE prin intermediul Curții Constituționale poloneze. Procedurile sunt delicate pentru Varșovia, deoarece între timp sunt în joc mulți bani: Comisia Europeană reține câteva miliarde de euro din fondul de reconstrucție Corona pentru Polonia, deoarece are îndoieli cu privire la sistemul judiciar din această țară.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu