Libertatea presei este din ce în ce mai amenințată la nivel mondial, Germania rămâne în urmă

Profesioniștii din domeniul mass-media sunt din ce în ce mai mult în pericol în multe țări. Acesta este bilanțul organizației “Reporteri fără frontiere” cu ocazia Zilei libertății presei. Germania rămâne și ea în urmă și nu se mai află în top 20.

Organizația Reporteri fără frontiere (ROG) publică periodic o hartă mondială a libertății presei. Dacă vă uitați la ea, veți vedea multe țări marcate cu roșu. Acest lucru înseamnă că aici există probleme pentru jurnaliști. În două treimi din toate statele, situația este cel puțin tensionată. “Crizele, războaiele și răspândirea continuă a autoritarismului au făcut ca situația libertății presei să fie mai instabilă anul trecut decât a fost de mult timp”, explică Anne Renzenbrink de la Reporteri fără frontiere. Multe guverne și grupuri sociale au încercat să împiedice raportarea critică.

Situație tensionată în Belarus

O țară marcată cu roșu închis pe hartă este Belarus. Acolo, jurnalista Maria Savushkina a lucrat mult timp pentru un start-up media care publica videoclipuri de satiră politică pe YouTube și pe rețelele sociale. “Ne mergea bine până când autoritățile belaruse au pus presiune asupra noastră și apoi am primit și amenințări că ne vor aresta”, își amintește Savushkina. Ea a fugit apoi mai întâi în Ucraina și apoi, după atacul rusesc, în Germania.

Este nerealist că femeia de 45 de ani va putea lucra din nou în curând ca jurnalist în Belarus. În clasamentul libertății presei, întocmit tot de Reporteri fără frontiere, țara, condusă autoritar de președintele Alexander Lukașenko, se află mult în urmă – pe locul 157.

Multe mișcări în clasament – Turcia coboară în clasament

În total, 180 de țări sunt comparate în acest clasament. În statisticile pentru 2023, se pot observa în parte ascensiuni și coborâri clare. Acest lucru subliniază cât de nesigură este libertatea presei în multe state. Turcia a coborât în mod deosebit de semnificativ, cu 16 locuri. Ea se află acum pe locul 166, chiar în urma Belarusului sau a Rusiei. Peste treizeci de lucrători din domeniul mass-media sunt în închisoare în Turcia. Acest număr este mai mare decât în alte câteva țări din întreaga lume.

Anul trecut, a fost promulgată în acest scop și o lege privind dezinformarea, formulată în termeni vagi. Cei care răspândesc știri clasificate drept “false” riscă până la trei ani de închisoare. Anne Renzenbrink, membră a personalului ROG, observă că represiunea în Turcia este în creștere înainte de alegerile din mai.

Germania este relativ departe, dar nu fără probleme

În comparație cu anul precedent, Germania s-a înrăutățit oarecum, dar se află încă pe locul 21. Deși categoria este intitulată “satisfăcătoare” – Reporteri fără frontiere vede și în această țară mari dificultăți pentru jurnaliști. Potrivit organizației, numărul de atacuri fizice a atins cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor, în 2015.

Anne Renzenbrink numește acest lucru o “constatare înspăimântătoare”. În 2022 au fost înregistrate 103 atacuri (2021: 80, 2020: 65). Cele mai multe dintre atacuri au avut loc în legătură cu demonstrații care au avut un fundal de extremă dreapta sau de ideologie conspiraționistă.

Regimuri asiatice deosebit de restrictive

Este surprinzător faptul că statele aflate la coada clasamentului privind libertatea presei se află în principal în Asia. Potrivit organizației Reporteri fără frontiere, bloggerii sunt persecutați masiv în Vietnam, care se află pe penultimul loc 178. Aceștia sunt adesea ultimii reporteri independenți. Vânătoarea pentru ei este “aproape terminată”, conchide cu amărăciune organizația.

Situația din China este la fel de critică. Țara ocupă penultimul loc, 179, cu peste 100 de profesioniști din domeniul mass-media care ar fi încarcerați. Anne Renzenbrink subliniază că China lansează, de asemenea, campanii de dezinformare țintite în propria țară, dar și în întreaga lume. În acest fel, încrederea în mass-media independente poate fi subminată în mod deliberat. Coreea de Nord nu permite practic niciun fel de raportare liberă. Dictatura comunistă se află pe ultimul loc în clasament, pe locul 180.

Raze de speranță în Europa

Există însă și evoluții pozitive. Țările de Jos, de exemplu, a reușit să își îmbunătățească semnificativ clasamentul. Printre altele, pentru că asasinarea jurnalistului de investigație Peter de Vries a fost rezolvată rapid și transparent, potrivit Reporteri fără frontiere. Condițiile de lucru pentru jurnaliști s-au îmbunătățit, de asemenea, în multe țări din Europa de Est. Potrivit clasamentului, acestea sunt cele mai bune în Norvegia. Irlanda și Danemarca le urmează.

Iată cum este creat clasamentul libertății presei

Clasamentul Reporteri fără frontiere privind libertatea presei compară situația jurnaliștilor și a presei în 180 de state și teritorii. Clasamentul se bazează pe cinci indicatori: Pe lângă securitate, aceștia sunt contextul politic, contextul juridic, contextul economic și contextul socio-cultural. Rezultatele sunt determinate în fiecare țară prin intermediul unui studiu calitativ cu ajutorul unor chestionare, precum și al unui studiu cantitativ privind agresiunile.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu