Bild von Dana auf Pixabay

Părinții elicopter – mulți critică, dar conceptul funcționează

Prima veste proastă: parentingul elicopterizat le oferă copiilor cele mai mari șanse de succes în viață. Este o reacție la inegalitatea crescândă din societate și va exacerba această inegalitate, spune un nou studiu.

Așa-numitul “helicopter parenting” există cu adevărat, este un fenomen nou și de ce părinții favorizează o formă de parenting care este atât exigentă, cât și condescendentă?

Dr. Matthias Doepke, profesor de economie, și Dr. Fabrizio Zilibotti de la Universitatea Yale și-au pus această întrebare. Impulsul pentru cercetarea lor a fost faptul că Doepke și-a dat seama că el însuși era un tată de elicopter. “Părinții mei se așteptau ca noi să venim la cină, să mergem la școală și să fim acasă înainte de lăsarea întunericului, dar în rest aveam multă libertate”, spune Doepke. “Realitatea de astăzi este că rolul meu de părinte este mult mai intens. Petrec foarte mult timp ca părinte, la fel ca majoritatea celorlalți părinți americani din ziua de azi.”

Presiunea asupra copiilor este din ce în ce mai mare, părinții încearcă să își pregătească odraslele pentru viață în cel mai bun mod posibil și le răpesc libertatea pe care o considerau de la sine înțeleasă. Însă, când vine vorba de perspectivele de viitor ale copiilor, parentingul elicopter funcționează. Aceasta este teza centrală a cărții sale “Love, Money and Parenting: How Economics Explains the Way We Raise Our Kids” (Dragoste, bani și educație: Cum explică economia modul în care ne creștem copiii). Titlul însuși arată clar că aceasta nu este o carte despre parentingul de bun-simț. Pentru că banii și economia sunt cel puțin pe picior de egalitate cu dragostea.

Există o mulțime de critici la adresa unui stil de parenting în care părinții organizează educația copiilor lor ca pe o sarcină de management. Există, de asemenea, un resentiment deschis. De exemplu, împotriva mamelor care își conduc copiii la școală în SUV-uri uriașe. Acești critici presupun că dominația părinților va duce la copii sfidători și răsfățați, cărora le va fi greu mai târziu să se afirme independent în viața fără părinți.

Doepke și Zilibotti au investigat aceste ipoteze și au constatat că este adevărat contrariul. Parentingul de tip elicopter funcționează. Potrivit acestora, această viziune decisivă și energică asupra copilăriei și educației le aduce copiilor avantaje pe tot parcursul vieții, în special în ceea ce privește oportunitățile educaționale și cariera. Pentru studiul lor, cei doi au analizat testele de performanță ale tinerilor de 15 ani din întreaga lume. Rezultatele au fost apoi comparate cu rapoartele părinților și ale tinerilor cu privire la modul în care se tratează între ei. O educație “intensivă” duce la rezultate mai bune în ceea ce privește performanța copiilor, chiar dacă părinții aparțin aceluiași grup social.

Cei mai eficienți părinți sunt cei care sunt “autoritari”, dar nu dictatoriali. Neologismul înseamnă următoarele: Acești părinți nu dau ordine, ci își conving copiii să facă ceea ce este bine pentru ei. Potrivit autorilor, este o greșeală să asimilăm stilul “elicopter” cu paternalismul. Cu toate acestea, nu poate exista o discuție cu adevărat egală între părinții energici și educați și copiii lor din cauza abilităților lor diferite – autorii închid ochii în fața acestui lucru. Ei consideră că părinții încurajează adaptabilitatea, rezolvarea problemelor și independența – dar într-o atmosferă în care realizările sunt foarte apreciate.

Aceștia au tras concluzii suplimentare din datele din SUA: Părinții autoritari de tip elicopter sunt deosebit de buni în a se asigura că progeniturile lor obțin diplome universitare. Aceasta este cheia pentru un viitor profitabil. Stilul parental dominant, dar certăreț, pare să facă visele părinților americani să devină realitate. Acești copii sunt mai puțin predispuși să ia droguri, să fumeze sau să bea alcool. Mai mult, ei așteaptă mai mult timp pentru a face sex, iar atunci când o fac, folosesc prezervative.

De ce nu mai sunt copiii lăsați să se descurce singuri? Fabrizio Zilibotti a declarat pentru “The Atlantic” că condițiile economice au un impact major asupra modului în care părinții își cresc copiii. În Statele Unite, numărul de ore pe care părinții le petrec monitorizând activitățile copiilor lor a crescut dramatic.

“Această tendință este deosebit de pronunțată în țările în care inegalitatea economică a crescut cel mai mult și, în general, vedem mai mult ceea ce a devenit cunoscut sub numele de “helicopter parenting”.” Motivul este simplu: “Părinții vor ca copiii lor să se descurce bine în viață și să aibă succes. Iar într-o societate care este foarte inegală, părinții sunt mai îngrijorați de faptul că copiii lor nu vor deveni performanți.”

Situația este diferită în țările în care există puține inegalități. Acolo, părinții nu trebuie să fie atât de îngrijorați, deoarece copiii nu pot cădea prea mult.” Alte lucruri sunt, de asemenea, importante pentru părinți, a spus Zilibotti. De exemplu, faptul că copiii lor sunt fericiți sau că își pot exprima individualitatea. Dar aceste lucruri ar fi sacrificate de îndată ce ar exista un risc pentru idealul de “high achievers”.

În cele din urmă, studiul privind părinții elicoptere nu reprezintă o surpriză. Constatările sale sunt în concordanță cu studiile privind comportamentul matrimonial. În trecut, căsătoria dincolo de granițele clasei sociale era cel mai puternic motor de avansare socială. Între timp, această ascensiune s-a oprit. Universitarii bogați se căsătoresc cu colegii lor – astfel, clasele superioare se închid masiv față de clasele inferioare. În SUA, ca și în Germania, avansarea socială s-a blocat practic din cauza schimbării comportamentului în materie de căsătorie.

Aceste cupluri de putere și-au găsit în mod evident forma de educație în stilul elicopterului. Ca urmare, copiii părinților care nu au avut parte de nimic riscă să fie lăsați în urmă. Doepke și Zilibotti consideră că acest efect va mări și mai mult decalajul dintre bogați și săraci pe termen lung.

erichmocanu

a început munca de jurnalist după ce a observat ca abuzul asupra cetățeanului si sclavia este peste tot. Erich Mocanu este unul din fondatorii organizației AEBS.org, organizație germana-romana ce se ocupa de apărarea drepturilor omului si combaterea acestor fapte. emTV si-a propus sa facă public toate aceste fapte, pentru a arata ca realitatea este cu totul alta si nu așa cum ne mint politicienii. Hai si pe: https://facebook.com/erichmocanu Whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JhBQgMpmb836KaKOpstNuM Twitch: https://twitch.com/erichoficial TikTok: https://tiktok.com/@erichmocanu